U KNEŽEVOJ PALAČI Koncert "Guitarra appasionata" dovodi u Zadar četvoricu vrhunskih gitarista

U KNEŽEVOJ PALAČI

Koncert pod nazivom Guitarra appasionata dovodi nam u Zadar četvoricu gitarista već omiljenih našoj publici, od kojih su dvojica prave gitarističke superzvijezde. Zoran Dukić je, dugovječniji posjetitelji zadarskih kulturnih događanja će se sjetiti, u Zadru prvi puta nastupio još davne 1989. u okviru programa InterBis, kada se publici u Klaustru samostana sv. Frane predstavio Bachovim violinskim sonatama. Tada je bio perspektivan student zagrebačke Muzičke akademije, a karijera će ga, poslije rodnoga Zagreba, odvesti u Köln, Amsterdam, Den Haag - da bi na kraju uspio postati čovjek koji je Eskimima prodao led - to jest, predavati gitaru na konzervatoriju u zemlji koja je kolijevka gitare, točnije u Barceloni! Dukić je gitarist kojega krasi uvjerljiva interpretacija kojoj pristupa s temeljitošću dirigenta, sjajna tehnika i plemenit ton.

Poslušajmo ga u sjajnoj izvedbi skladbe Invierno Porteño (Zima u Buenos Airesu), argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle:

Zagrebačka gitaristička škola toliko je jaka i cijenjena u svjetskim okvirima da je, eto, uspjela izvoziti mnoga gitaristička imena po svijetu. Isto tako, svojim utjecajem privlačila je i “uvozila” mlade talente iz drugih zemalja koji su baš Zagreb odabrali za mjesto učenja. Jedan od njih je i Petrit Çeku, rodom iz Prizrena na Kosovu, virtuoz pomalo starinskog, romantičarskog kova, boemskog imidža kojeg publika naprosto obožava. Istovremeno je i vrlo uspješan u svijetu novih medija i šoubiznisa: ove zime je bio na europskoj turneji Night of the Proms 2018, na 20 koncerata pred desecima tisuća ljudi, gdje su glavne zvijezde bili Bryan Ferry, Seal, Suzanne Vega, a zapažena je i njegova suradnja sa Stjepanom Hauserom:

U Zadru će Dukić i Çeku nastupiti sa svojim kvartetom, koji osim njih dvojice čine Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, uspješni domaći gitaristi srednje generacije.

*Guitarra appassionata*

Srijeda, 23. 1. 2019.

Koncertna dvorana braće Bersa – Kneževa palača, 20 h

*Kvartet gitara* *Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić*

Program: G. Ph. Telemann, A. Vivaldi, A. Piazzolla, P. Petit, L. Boccherini, I. Padovec, A. Dvořak, G. Gershwin

Cijene ulaznica: 60 i 50 kn

Naslovnica Đirada

Najčitanije