LATINO I JAZZ RITMOVI KOJI DIŽU SA SJEDALA Cubismo i Miron Hauser rasplesat će HNK Zadar!

LATINO I JAZZ RITMOVI KOJI DIŽU SA SJEDALA

Naš najvažniji latin-jazz sastav, Cubismo, višestruko je nagrađivan strukovnim nagradama Porin i Status. Njegovi članovi redom su vrsni instrumentalisti i poznavatelji afro-kubanske glazbe, ali i jazza, pa je sasvim logično da svoju dvadesetu obljetnicu rada bilježe suradnjom s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije, orkestrom koji se ponosi kontinuiranim radom duljim od sedam desetljeća! Popularni hitovi Cubisma, poput Ay mi Cuba, Tempera, Na na na, Bailando cha-cha-cha, oplemenjeni jazz-aranžmanima uz dobro poznati glas Ricarda Luquea i pod ravnanjem Mirona Hausera, jamče rasplesanu publiku! Ususret koncertu u HNK Zadar 12. veljače, razgovarali smo s članom Cubisma Hrvojem Rupčićem.

Možete li ukratko opisati sâm početak Cubisma – kako je nastao sastav, kakvi su bili počeci...?

Cubismo je osnovan 1995. godine kao projekt ljubitelja latin-jazz glazbe. Imao sam veliku želju svirati takvu vrstu glazbe, a u Hrvatskoj nije postojao takav sastav pa sam krenuo u njegovo stvaranje. Veći broj članova Cubisma sam upoznao tijekom svog sviranja sa grupom Ritmo Loco i u samom početku smo izuzetno mnogo zajedno vježbali, gotovo svakodnevno više sati. Kako smo bili jedinstveni publika je vrlo brzo saznala za nas, a radi kvalitete glazbe smo već od samih početaka bili i strukovno višestruko nagrađivani.

Kad se osvrnete unatrag na 20 godina života s Cubismom, možete li izdvojiti neke od najvrednijih stvari koje vam je taj projekt osobno donio?

Dvadeset i tri godine rada Cubisma me obogatilo velikim prijateljstvom sa članovima koji su gotovo svi u bendu od samih početaka. Također sam brusio i pragove svojih živaca i tolerancije jer rad u tako velikom sastavu sa mnogim raznim karakterima je najbolji poligon za tako nešto. S druge strane to mi je donijelo i veliku satisfakciju da se u životu bavim onim što želim i da sviram glazbu kakvu volim.

S obzirom da ste i Vi svjetski putnik, možete li nam kratko opisati Vaša iskustva u susretu sa stanovništvom kojima je ljubav prema glazbi i plesu, a pogotovo salsi sastavni dio odrastanja i svakodnevnog života. Te kako je to Vama promijenilo ili obogatilo način vaše izvedbe te iste glazbe.

Najveća vrijednost putovanja, pa tako i onih mojih, u razne krajeve svijeta je u tome da cijeniš različite načine života i prihvaćaš sve različitosti koje je život ljudi na zemlji razvio. Različite glazbe su samo dio različitih kultura, ali i njihov možda najistaknutiji pokazatelj. Život u karipskim zemljama je opušten, strastven i dubinski magičan pa im je takva i glazba. Upoznavanje njihova načina života doprinijelo je boljem shvaćanju njihove glazbe, a samim tim i njenom izvođenju.

Možete li nam objasniti značenje svog dodanog imena „Cacique“? Sigurni smo da postoji neka anegdota vezana uz to.

Nadimak "Cacique" sam dobio u Cubismu u samom početku a znači "poglavica". Radi moje duge kose su mi govorili da sam poglavica plemena Cubismo, a kada je Ricardo donio iz Venecuele jedan rum naziva Cacique na kojemu je bio nacrtan indijanac koji je sličio na mene to je zapečatilo cijelu stvar.

*Viva Cubismo!*

Utorak, 12. 2. 2019. HNK Zadar, 20 h

Ulaznice: 70 i 60 kn

Naslovnica Đirada

Najčitanije