StoryEditorOCM
ĐiradaNOVI SADRŽAJ U NAJRIBARSKIJEM MISTU NA SVITU

Film “Koja je ovo država” otvara novo kino u Kalima

Piše Zadarski.hr
19. siječnja 2019. - 14:12
Vinko-Bresan--2-

Prikazivanjem filma “Koja je ovo država” Vinka Brešana, u nedjelju, 20. siječnja, službeno će početi s radom obnovljeno kino u Domu kulture u Kalima, najavljuje portal "Naši školji".

Od ideje do realizacije revitalizacije kina protekle su gotovo dvije godine, priču je, kako nam je naglasio budući kino-operater Frank Mišlov, inače zapovjednik DVD-a  Kali-Kukljica, pokrenuo nekadašnji načelnik Općine Kali Duško Vidov 2017. godine, a projekt je dovršila sadašnja općinska vlast s načelnikom Markom Kolegom na čelu.

– Novu digitalnu kino-opremu, vrijednu 370.000 kuna, Općina Kali nabavila je sredinom 2017. godine uz pomoć Ministarstva kulture koje jednom godišnje raspisuje javni poziv namijenjen programima investicijske potpore u kulturi. Tada smo, za digitalizaciju kina, što je uključivalo nabavu novog digitalnog kino-projektora visoke rezolucije, platna s konstrukcijom, audio-opremu, dobili 300.000 kuna. U 2018. godini Ministarstvo kulture s potporom od 80.000 kuna ponovno je pomoglo Općini Kali u nabavi novih stolica za kino-dvoranu ukupne vrijednosti 100.000 kuna. Prošli vikend imali smo prvu, „probnu“ projekciju jednog animiranog filma, a ove nedjelje kino će se službeno otvoriti, iako će biti potrebno još vremena za uhodavanje, objašnjava Frank Mišlov, koji je s tvrtkom od koje je kupljena oprema prošao on-line obuku.

Nada se da će do 1. veljače, kada će kino-dvoranu na dva tjedna „zauzeti“ kaljske maškare, prikazati još jedan film, a nakon toga vjerojatno će ući u partnerski odnos s ljudima koji su u Splitu pokrenuli Festival mediteranskog filma i surađuju s malim kinima na srednjodalmatinskim otocima.

Inače, napominje Mišlov, kaljsko kino ima dugu tradiciju. Pokrenuto je 1952. u prizemlju Doma kulture pod imenom kino “Ribar” i djelovalo do 1991. godine kada se ugasilo zbog rata, redukcija struje i pojave video-kazeta, a kasnije i DVD-ova. Filmovi su do 1991. dolazili u analognom zapisu na filmskoj vrpci, a dugogodišnji kino-operater bio je Kaljanin Milan Longin.

Kino “Ribar” ponovo je pokrenuto 1998. i 1999. godine u istoj kino-dvorani, a zatim je ponovo radilo od 2001. do 2005. godine, kada je zatvoreno.

Od 2013. u Kalima se svake godine održava ljetno kino pod nazivom “Kino pod zvijezdama” za djecu u organizaciji Turističke zajednice Općine Kali. Projekcije filmova na otvorenom održavaju se svake srijede navečer u srpnju i kolovozu na trgu Doma  kulture i te projekcije uvijek su dobro posjećene. Kino-operater ljetnog kina također je Milan Longin.

Novi film Vinka Brešana “Koja je ovo država” (118 min), čija je premijera bila 18. prosinca u Zagrebu, u prvom vikendu prikazivanja, od 3. do 7. siječnja, u kina je privukao 23.212 gledatelja, što je drugi najbolji rezultat hrvatske kinematografije nakon filma “Svećenikova djeca”, koji je također režirao Brešan.

Film se bavi svakodnevnim apsurdima države i društva, a polemike i žestoke reakcije izazvao je i prije pojavljivanja u kinima.

Vinko Brešan redatelj je nagrađivanih filmova “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal” i “Svećenikova djeca” koje je u hrvatskim kinima pogledalo više od 600.000 ljudi.

Uz Brešana, producenta Ivana  Maloču i scenarista Matu Matišića, film su ostvarili glumci Krešimir Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota i mnogi drugi.

Film „Koja je ovo država” prikazat će se u Kalima u Domu kulture u nedjelju, 20. siječnja u 18 sati. Ulaz je slobodan!

26. travanj 2024 23:49