StoryEditorOCM
Đirada12. TJEDAN PSIHOLOGIJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Predavanja i radionice o mentalnom zdravlju i prevenciji nasilja u mladenačkim vezama

Piše Zadarski.hr
13. veljače 2019. - 18:40
mjerenje raspolozenja

Od 18. do 24. veljače u Hrvatskoj se održava 12. tjedan psihologije, u kojem će sudjelovati i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Nastavnici i studenti ovog Odjela pripremili su program koji uključuje tri predavanja na Sveučilištu, šest radionica koje će se izvoditi u zadarskim školama i Gradskoj knjižnici, te jedno predstavljanje suradnje na projektu prevencije nasilja u mladenačkim vezama.

Tijekom cijelog Tjedna provodit će se i akcija "Mjerenje raspoloženja", kojim će se prikupljati podaci o raspoloženju stanovništva, ali i pružati savjeti građanima o načinima na koje mogu poboljšati kvalitetu života. U ponedjeljak, 18. veljače 2019. s početkom u 13 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organizatori će predstaviti sve aktivnosti, nakon čega će u uvodnom predavanju prof. dr. sc. Dubravka Miljković (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i dr. sc. Irena Miljković Krečar (Sveučilište Vern', Zagreb) predstaviti svoju knjigu "Psihologija u turizmu". Autorice će pružiti odgovore na pitanja može li nas turizam učiniti sretnijima i boljima, zašto ljudi (ne) putuju, po čemu se sve razlikuju pojedine kulture i kako se u turizmu nositi s tim razlikama, itd.

Ciklus predavanja u utorak i srijedu nastavlja se na Odjelu za psihologiju predavanjima koja će održati nekadašnji zadarski studenti Dario Kovač, Lucija Mrkela i Lucijana Rupić Krstić. Dario Kovač, magistar psihologije i neurofeedback terapeut (EEGInfo i BEE Medic Institut), u predavanju će prikazati neurofeedback kao terapijsku tehniku koja se temelji na registriranju i mijenjanju moždane aktivnosti. Neurofeedback se pokazao korisnim kod različitih teškoća iz područja mentalnog zdravlja (npr. ADHD, tikovi, anksioznost, migrene, autistični spektar) i nekliničke populacije (npr. vrhunski sport). Lucija Mrkela i Lucijana Rupić Krstić, psihologinje u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, u srijedu će govoriti o depresiji. Osjećaj umora, iscrpljenosti, tuge, usamljenosti, bespomoćnosti, lošeg raspoloženja, lošeg apetita i dr. su stanja koja su sastavni i normalni dio života. Međutim, depresija je mnogo više od navedenog te predstavlja ozbiljan medicinski poremećaj. Depresija sa sobom nosi duboku patnju i bolno je iskustvo za oboljeloga, a i njegovu obitelj.

U okviru Tjedna psihologije već tradicionalno se organiziraju radionice o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama, koje izvode studenti koji su odslušali kolegij Prevencija nasilja u bliskim vezama, zajedno s nositeljicom kolegija izv. prof. dr. sc. Verom Ćubelom Adorić. Radionice su namijenjene prvenstveno mladima ali sudjelovati mogu i svi drugi zainteresirani. U četvrtak 21. veljače održat će se dvije radionice s početkom u 14 i u 15 sati, nakon čega će dr.sc. Vera Ćubela Adorić i predstavnice Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Stela Klepac Erstić i Dora Srdelić Ljubičić predstaviti aktivnosti na projektu prevencije nasilja u mladenačkim vezama u Zadarskoj županiji, koji se provodi u suradnji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Predstavljanje počinje u 16 sati i otvoreno je za širu javnost.

U 12. tjednu psihologije nastavnici i studenti pripremili su nekoliko drugih radionica koje će se održati u zadarskim osnovnim i srednjim školama. Kroz cijeli tjedan bit će postavljena i izložba plakata studenata Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

25. travanj 2024 10:58