StoryEditorOCM
ĐiradaU ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU

Zadarski plesni ansambl s predstavom suvremenog plesa Pjesma protiv žena

Piše Zadarski.hr
7. ožujka 2019. - 10:09
IMG_5540

U subotu, 9. ožujka u Zagrebačkom plesnom centru gostovat će Zadarski plesni ansambl s predstavom suvremenog plesa Pjesma protiv žena.

Plesno gostovanje u Zagrebu, centru suvremene plesne umjetnosti, je za ovaj najstariji Ansambl u Dalmaciji pravi izazov. U lokalnoj zajednici Ansambl djeluje na popularizaciji suvremenog plesnog izraza izvedbom brojnih predstava za djecu i odrasle, organizira edukacijske platforme, a najveći uspjeh koji je prepoznat i na europskom nivou, je organizacija međunarodnog festivala suvremenog plesa Monoplay.

Zadarski plesni ansambl je u nekoliko navrata producirao predstave koje povezuju suvremenu scensku umjetnost sa hrvatskom literarnom tradicijom. Tako je u nekoliko navrata postavljena bajka Ivane Brlić Mažuranić Kako je Potjeh tražio istinu, zatim prenje Razgovor duše i tijela, Tri Marije hojehu – pjesma iz Tkonskog zbornika, bajka Sunčane Škrinjarić Plesna haljina Gdina. Ž. Maslačka, i na koncu Planine Petra Zoranića. Zadar ima bogatu kulturnu baštinu vezanu za glagoljašku književnost. Tekst Pjesma protiv žena zapisan u 16. stoljeću kurzivnom glagoljicom u Tkonskom zborniku, još je jedan u nizu projekata koji se oslanjaju na zapostavljenu srednjovjekovnu tradiciju zadarskog područja.

Cilj jest osuvremenje scenskog prikaza publici nepoznatih i nedovoljno popularnih, a vrlo vrijednih nacionalnih umjetničkih djela. Predstava je premijerno prikazana na 24. zadarskom kazališnom ljetu, i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra, Zadarske županije i Zaklade Kultura, nova gostovat će u nekoliko hrvatskih gradova: Zagreb, Karlovac, Šibenik, Rijeka, Novi Marof. U Zadru je izvedena do sada tri puta, a planira se još nekoliko izvedbi što potiče stvaranje repertoara i kontinuiran umjetnički rad, u ovom slučaju posebno značajno za decentralizaciju i profesionalizaciju plesne scene u Zadru.

 

Koncept, izbor glazbe, režija, koreografija: Sanja Petrovski

Asistent koreografa, fotografija i video: Matea Bilosnić

Koreografi plesnih minijatura i plesači:

Patricija Gospić, Natali Perić, Rubi Ivosić, Nataša Kustura, Marta Huber

Tekst iz Tkonskog zbornika čita Tamara Šoletić

Kostimograf: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla, kamera: Igor Petrovski

Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Šome

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić

25. travanj 2024 05:39