StoryEditorOCM
ĐiradaMUZEJ ANTIČKOG STAKLA U ZADRU

Izložba „VENECIJANSKE TRGOVINSKE PERLE - kolekcija A. Panini"

Piše Zadarski.hr
11. ožujka 2019. - 09:58
hrvatski pozivnica mail.JPG

Izložba „Venecijanske trgovinske perle - kolekcija A. Panini", nastavak je iznimne suradnje djelatnika Muzeja antičkog stakla u Zadru i talijanskih stručnjaka i entuzijasta zaljubljenih u staklo i nastavak bogatog izložbenog programa u slavljeničkoj, desetoj godišnjici djelovanja MAS-a. U repertoaru arheološke i povijesno-umjetničke staklene građe posebno mjesto zauzimaju staklene perle.

Često nisu u fokusu stručne i znanstvene obrade, no u posljednje vrijeme užim specijalističkim projektima postaju bitna i zaokružena tema. Jedan takav projekt ostvario je i Augusto Panini, pionir proučavanja srednjovjekovnih i novovjekovnih perli u Italiji. Svojim bogato ilustriranim monografskim djelom Perle di Vetro Mediorientali VIII-XX secolo, Skira - Milano, on opisuje kulturne, trgovačke i religijske odnose između subsaharske zapadne Afrike i Bliskog istoka, zapadnog Mediterana i Venecije, u rasponu od gotovo trinaest stoljeća.

Sustavno i znanstveno relevantno praćenje distribucije pojedinih oblika i ukrasa na perlama daje posebnu vrijednost izabranim primjercima ogrlica i perli koje je selektirao Panini, a koji svojim koloritom i raznolikošću predstavljaju pravi magnet za publiku. Mislimo da predstavljanje jednog dijela autorovih istraživanja u Muzeju antičkog stakla u Zadru iznimno doprinosi atraktivnosti izložbenog programa, ali on i znanstveno nadopunjuje poznavanje nastanka i distribucije te građe koja je na našim prostorima iznimno rijetka.

U svim povijesnim razdobljima jedan od stalno prisutnih načina izrade perli je tehnika na plameniku, tj. tehnika apliciranja malene količine staklene rastaline omatanjem oko štapićastog pomagala. Upravo stoga izložbu će obogatiti i demonstracija takve izrade staklenih perli koju će izvesti Ivana Matković.

 

26. travanj 2024 19:40