IDUĆU SRIJEDU U HNK ZADAR Stiže hit predstava "Kako je počeo rat na mom otoku"

IDUĆU SRIJEDU U HNK ZADAR
U srijedu 20.ožujka stiže hit predstava KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU nastala u kopodukciji GDK Gavella i HNK u Šibeniku. Režiju potpisuje Dražen Ferenčina . Početak predstave je u 20 h.

 KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU, film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 90-ih. Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, Otok je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši nevjerojatnih 342 tisuće gledatelja. 

Redovi ispred kina i natpisi Rasprodano na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu. I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim glumačkim likovima s kojima se možemo poistovjetiti i dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju Otok je ponovo oživio i u kazalištu. 

Ova, u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam zacijelo što i danas za reći! 

Prema kritičarima ovaj kazališni naslov je " dosljedan nasljednik filmske verzije" !

 

Naslovnica Đirada

Najčitanije