StoryEditorOCM
ĐiradaZADARSKI PLESNI ANSAMBL U HNK ZADAR

Kako je Potjeh tražio istinu

Piše Zadarski.hr
12. ožujka 2019. - 11:17
Potjeh Kucelin

U četvrtak, 14. ožujka u HNK Zadar,Zadarski plesni ansambl izvesti će plesnu predstavu "Kako je Potjeh tražio istinu". To je najizvođenija predstava ovog Ansambla, a praizvedba je bila 2005. godine, i od tada se uz razne preinake izvodi do danas. Generacije plesača su prošle kroz razne uloge kojih u predstavi ima mnoštvo, a predstava se izvodila po cijeloj Hrvatskoj, te na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i Festivalu bajke u Ogulinu. Osim što je spoj tradicije i suvremenog pristupa umjetničkom djelu, Potjeh je atraktivna predstava koja utječe na razvoj publike, te na razvoj, profesionalizaciju i decentralizaciju plesne scene u Hrvatskoj.

Tradicijom nadahnuta pripovijetka Kako je Potjeh tražio istinu autorice Ivane Brlić Mažuranić, smješta se glazbom i kostimom u područje Dalmatinske zagore. Neponovljivom i izvornom mitološkom pričom spisateljica razumski objašnjava nerazumljive pripovijesti o bogovima. Mažuraničkino uplitanje u područja mitologije za autore ove predstave, redateljicu Mariju Šarić Ban i koreografkinju Sanju Petrovski, djeluje istinski inspirativno. Arhetipski motivi vječite borbe dobra i zla pomoću slika iz drevnih mitova pripovijedaju o sudbini običnih ljudi. Glazba Mojmira Novakovića organski se uplela u tkanje ove duboko moralne priče.

Predstava će se izvoditi u tri termina: u 11, 18 i 20 sati, od kojih su prva dva namijenjeni osnovnim i srednjim školama. U predstavi sudjeluje dvadesetak izvođača, a uz plesačice Zadarskog plesnog ansambla sudjeluju i dugogodišnji suradnici Mate Ivić i Grgur Kovačić, glumci Vinko Radovčić i Mimi Zadarski. Ulogu Potjeha igra Patricia Gospić, a glavni Bijesovi su Nataša Kustura, Natali Perić, Martina Ružić i Ruby Ivosić.

19. travanj 2024 22:27