StoryEditorOCM
ĐiradaEKSKLUZIVNA GASTRO VEČER U RESTORANU "FOŠA"

Saša Began će povezati svoje kreacije s vinima "Korak" i uljima "Belić"

Piše Zadarski.hr
14. ožujka 2019. - 20:16
belić

Obećavajuća gastronomska večer održat će se u subotu, 16.ožujka u restoranu "Foša" od 19 sati.

Te će  večeri chef "Foše" Saša Begat spojiti svoja jela sa vinima vinarije Korak s Plješivice s probranim, uglavnom sortnim  uljima istarske obitelji Belić. Dva vina "Korak" imat će u "Foši", restoranu s liste Michelinovih preporuka i u ovoj godini, te članu međunarodne Udruge restoratera Jeunes Restaurateurs, te večeri pretpremijeru.

Evo kako je chef Saša posložio sljedove jela, vina i ulja:

1.) WELCOME - Pjenušac Brut Nature uz jež & škamp

2.) KOZICA, SKUTA, BISQUE - Sauvignon 2018 (pretpremjera) - OLEUM VIRIDE BELIĆ LECCINO

3.) DASHI, SASHIMI OD BRANCINA, HARISA - Rajnski Rizling 2017 - OLEUM VIRIDE BELIĆ SELEKCIJA

4.) JASTOG, RAVIOL, ŠAFRAN - Chardonnay Sur lie 2016, - OLEUM VIRIDE BELIĆ RUŽA

5.) TARTUF, BIFTEK, KRUMPIR, JAJE - Rajnski Rizling orange 2016 - OLEUM VIRIDE BELIĆ FRANTOIO

6.) GRDOBINA, POTRBUŠINA, BUNDEVA - Crni pinot 2017 ( pretpremjera) - OLEUM VIRIDE BELIĆ VODNJANSKA CRNICA

7.) VOĆNI DESERT - Chardonnay 2007 - OLEUM VIRIDE BELIĆ ASCOLANA TENERA

Cijena večere s uparenim vinima iznosi 350 kn po osobi. Broj mjesta je ograničen!

Rezervacije na telefon 023/314 421 ili na info@fosa.hr.

A evo i kratkog opisa ekstra djevičanskih ulja iz asortimana obitelji Belić:

KRATKO O OBITELJI:

U slikovitim istarskim maslinicima Fažane, Galižane i Peroja, obitelj Belić svake godine započinje životni ciklus od masline do maslinovog ulja poštujući stoljetnu tradiciju, uz primjenu najsuvremenije ekološke agrotehnike. Pomno odbran sortiment, ručna berba poluzrelih plodova, postupak hladne prerade u roku 24 sata, čuvanje i skladištenje ulja u inoks bačvama bez prisustva zraka te punjenje u boce po najstrožim tehnološkim kriterijima, preduvjet su vrhunskoj kvaliteti prepoznatljivog proizvoda "Oleum viride Belić". Bogata paleta jednosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i višesortno, kao idealna kombinacija jednosortnih, "Selekcija Belić", prestavljaju se veličanstvenom zelenom bojom, divnim mirisom i okusom na plod masline te obiljem snažnih i moćnih karakteristika.

LECCINO

Talijanska sorta, harmonično, svježe i lagano ulje izvrsne kakvoće, tamno zelene boje, mirisa i okusa na maslinu i aromatično bilje, vrlo blage gorčine i pikantnosti. Zbog svoje neodoljive voćne svježine i trajnog mirisa, naglašava profinjenost okusa sirove ribe, škampa i kozica. Izvrstan okus daje lignjama i sipama na žaru te raznim svježim sezonskim salatama. Sladoled, panna cota i parfe od vanilije, šumskog voća i jagode, kolač od sira i ovčja skuta već s nekoliko kapi leccina postaju čudesan i odličan desert.

SELEKCIJA BELIĆ

Idealna kombinacija sorti Leccino, Vodnjanska crnica, Frantoio, Istarska bjelica, Buža i Pendolino u takvim omjerima da ovaj osebujni “voćni sok” veličanstvene zelene boje, mirisom i okusom na plod svježe masline, vaniliju te cikoriju i aromatično bilje umjerene gorčine i pikantnosti, postane najviša kategorija maslinovog ulja. Bogatstvo divnih mirisa i okusa inspirira na stvaranje novih i domišljatih jela. Izvanredno nadopunjuje teletinu i janjetinu pod pekom, šparoge s mladim pršutom i jajima, ribu i povrće na žaru, rižoto od sipa, salatu od hobotnice losos na žaru, dimljeni losos s rukolom te maneštru

s kukuruzom.

BUŽA

Autohtona stara istarska sorta, najcjenjenije ulje, svjetlozelene do zlatno žute boje, jakog

voćnog okusa i mirisa na maslinu te aromatično bilje, artičoku i jabuke ujednačene gorčine

i pikantnosti. Odlična je dopuna svježim sirovim namirnicama, izvrsno se slaže uz

sirovu plavu ribu, posebno tunu i losos, pa tako tradicionalno japansko jelo sushi

dobiva poseban mediteranski šarm. Plemenitoj ribi, sezonskom svježem povrću na žaru,

šampinjonima i raznim rižotima od morskih plodova daje puninu okusa. Slatke pečene

jabuke prelivene bužom izuzetno je dobra kombinacija slatkog užitka i zdravlja.

FRANTOIO

 

Talijanska vrlo cijenjena sorta, ulje vrhunske kakvoće, svjetlozelene boje, voćnog mirisa s dominantnim okusom zelene masline, badema i aromatičnog bilja, umjerene gorčine i snažne pikantnosti peperoncina. Tako moćno ulje najbolji je dodatak namirnicama intenzivnog okusa i mirisa poput bifteka, tartufa, divljači, guščje jetre, zrelih sireva, divljih šparoga koje uzajamno stvaraju novu čaroliju užitaka.

VODNJANSKA CRNICA

Stara istarska sorta, ulje visoke kakvoće, intenzivne zeleno žute boje, voćnog mirisa i slatkog okusa na maslinu, badem i jabuku, srednje izražene gorčine i umjerene pikantnosti. Tako usklađeno ulje oličan je začin za plavu i bijelu ribu sa žara, osobito losos i tunu, te salatu od hobotnice i morskih plodova, graha, boba i slanutka, poboljšava i obogaćuje razne maneštre od povrća. Ne nameće se svojom snagom kvalitete, nego daje jelima još veće bogatstvo okusa i mirisa. Idealno je za pripremu emulzije u kombinaciji s medom, agrumima i različitim vrstama papra za preljev na tortu od svježeg sira

ASCOLANA TENERA

Talijanska sorta, ulje zlatno zelene boje, svježeg mirisa, ravnomjerne ugodne gorčine i pikantnosti, mirisa i okusa na svježu travu, rajčicu srednje zrelosti, kadulja i origano. Tako harmonično ulje dobro je dodati juhi od grahorica, vrganja i riba, tartaru i kuhanom crvenom mesu, lešo ribi i raznim tjesteninama s povrćem. Skuta ili svježi mladi sirevi, odležani nekoliko minuta u emulziji meda i ulja su neodoljiva gurmanska delicija

 

 

20. travanj 2024 04:57