StoryEditorOCM
ĐiradaU SKLOPU PROJEKTA PLES ZA SVE

Plesna udruga Nimeta organizira radionice Capoere

Piše Zadarski.hr
19. ožujka 2019. - 12:49
Ples za sve

U sklopu projekta PLES ZA SVE, putem kojeg plesna udruga Nimeta organizira niz besplatnih radionica, a nakon radionice suvremenog plesa, na redu je radionica Capoere.

Radionica će se održati u nedjelju 24.03. od 15 do 17h u prostoru Mjesnog odbora Jazine II (Molatska 11a).

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, kroz igru u nenasilnom okruženju. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korjeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri. Nakon abolicije ropstva, capoeira je u različitim vremenskim periodima imala drugačija značenja: bila je vadiaçao (provođenje vremena ne radeći ništa; točnije, nikakav posao); igra lučkih radnika i uličnih prodavača; tajno oružje plesača sambe; okrutna vještina za provođenje političkih ciljeva… Iako se kroz povijest mijenjala i prilagođavala, sačuvala je svoje glavne karakteristike – uvijek prisutnu mandingu i stav prema svijetu koji je okružuje. Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.

Nikola Orešković (professor Cavalo), voditelj programa capoeira za odrasle i capoeira vrtić, i mentor Capoeira Amazonas škola u Hrvatskoj. Učitelj capoeire s više od 15 godina iskustva u podučavanju različitih body/ mind/movement izričaja i tvorac programa fluid balance. Pored capoeire, bavi se suvremenim plesom, akrobatikom, borilačkim vještinama i kaskaderstvom. Surađuje s Kineziloškim Fakultetom u Zagrebu, Zagrebačkim plesnim ansamblom, Hrvatskim institutom za pokret i ples. Član je i izvođač IMRC-a (Integrated Movement Research colective), UPUH-a(Udruge plesnih umjetnika Hrvatske) i HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika). Plesna udruga Nimeta organizator je projekta u sklopu kojeg, uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije, organizira niz besplatnih radionica.

Info i prijave: 091 604 28 49 Mirjam ili nimeta.ples@gmail.com

19. travanj 2024 14:34