StoryEditorOCM
ĐiradaSTUDENTSKE MUKE PO STANOVANJU

Evo koliko ih živi u podstanarstvu i kakvi su im uvjeti života

Piše Zadarski.hr
21. ožujka 2019. - 11:37
2promocija21-140418

U petak 22. ožujka 2019. s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar dr.sc. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru održat će javno predavanje pod naslovom "Studirati i stanovati u Zadru - problemi i uvjeti života". 

Prvi dio predavanja bit će posvećen ekonomskim i turističkim trendovima u Zadru. Rast smještajnog kapaciteta u privatnim stanovima posljednjih godina veći je od rasta dolaska i noćenja turista, koji je u 2018. doživio stagnaciju u usporedbi s hrvatskim prosjekom, ali i konkurentskim destinacijama na obali. Na taj je način došlo do disbalansa ponude i potražnje, a dio iznajmljivača kombinira iznajmljivanje studentima izvan sezone i turistima u sezoni.

Dugoročniji nastavak ovog trenda sporijeg rasta turizma u odnosu na broj turista osobito može postati problem iznajmljivačima kad se otvori studentski dom, čime će s tržišta nestati oko petine sadašnjeg broja studenata podstanara, a iznajmljivači doći pod udar dvostrukog nestanka izvora zarade.

Drugi dio koncentrirat će se na studentske uvjete života. Prema anketi provedenoj u sklopu kolegija Studija slučaja (Case study), studenti u Zadru najviše se žale na lošu kvalitetu grijanja i vlagu u stanovima, ali ako mijenjaju smještaj to češće čine zbog loših odnosa sa stanodavcima, nego zbog loših uvjeta života. Kriteriji kao što su estetski izgled stana ili nadstandardna opremljenost nisu nešto što se rangira visoko, ali zanimljivo je da ne postoji ni značajna pozitivna povezanost između visine stanarine i zadovoljstva životnim uvjetima.

Zabrinjava podatak da je 40% studenata doživjelo neprikladno postupanje od strane stanodavaca, cimera ili susjeda. Manje od četvrtine studenata ima potpisan ugovor sa stanodavcima, 90% ih studira uz financijsku potporu roditelja, a trećina prima neki oblik stipendije. Svega 16% nije promijenilo stan tokom studiranja, a tri četvrtine ih je protekle kalendarske godine radilo uz studij barem dio

19. travanj 2024 12:57