StoryEditorOCM
ĐiradaDANAS POČINJE 5. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL

Gala večera iz Arsenala izravno će se prenositi u Tokiju! Organizaciju preuzeo general Gotovina, očekuje se dolazak 'pola' Vlade!

5. travnja 2019. - 11:20
tuna_sushi_wine_festival31-020218

Danas u 11 sati u atriju palače Cedulin u Zadru održat će se svečanost otvaranja 5. Tuna, Sushi&Wine Festivala, jedinstvene turističko-gastrononmske manifestacije koju je svojedobno iniciralo japansko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Festival je zamišljen kao spoj kultura i tradicija Hrvatske i Japana, a glavna veza je bila i ostala jadranska tuna, u Japanu osobito cijenjena delicija i nezaobilazan sastojak vrhunskog suhija.

Ove godine se po prvi put TS&WF održava u travnju i traje deset dana, sve do 14.travnja, kao uvertira turističke predsezone. Program je ispunjen različitim gastronomskim eventima: na Trgu Petra Zoranića svaki dan će jela na Gasto pijaci pripremati ekipe niza zadarskih restorana, održavat će se kuharske radionice, a sve će završiti velikom gala večerom u "Arsenalu", u subotu 13.travnja.

Tako bar stoji u službenom i obajvljenom dijelu programa.

Međutim, najzanimljiviji događaj 5.TS&WF je danas, u petak, također u klubu "Arsenal". Naime, gala večeru za nekoliko stotina visokih uzvanika i gostiju zajednički organiziraju Zadarska županija i grad Zadar, odnosno župan i gradonačelnik, Turistička zajednica grada Zadra ali i Klaster marikulture – grupacija uzgajivača tune: „Kali tuna“, „Jadran tuna“, „Sardina“ i „Pelagos net farma“, te hrvatski uzgajivač bijele ribe „Cromaris“.

Uzvanici na ovoj gala večeri bit će predstavnici Vlade, odnosno nekoliko ministarstava, hrvatskih strukovnih asocijacija, japanskog veleposlanstva, ali i poveća delegacija poslovnih ljudi iz Japana zainteresiranih za ulaganja u zadarski kraj i Dalmaciju, prvenstveno u Zračnu luku Zadar te turističke kapacitete.

Na večeri će biti i Camille Jean Pierre Manel, visoki izvršni sekretar ICCAT-a, Međunarodne organizacije za zaštitu atlantske plavoperajne tune sa sjedištem u Madridu, te niz domaćih i stranih poslovnih partnera hrvatskih uzgajivača tune, te japanskih novinara. Na listi uzvanika je 40-ak stranih turističkih novinara i blogera iz više zemalja koji će dan kasnije u Zadru primiti priznanja "Zlatna penkala" za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji.
Uz zanimljivu i podužu listu gostiju atraktivan je i gastro i zabavni program gala večeri u "Arsenalu".

Jela japanske tradicionalne kuhinje pripremat će čak pet gostujućih kuhara iz Japana koji su došli na poziv Jira Kambea: Hiroshi Nagashima, Satoshi Nakayama, Takashi Aoki, Akihide Taguchi i Takuro Kurdo. 

Bit će tu i domaće zvijezde japanske kuhinje Vid Nikolić i Fabijan Šaravanja iz Restorana i sushi bara "Maguro" koji se uskoro otvara u Zadru, te chefovi eminentnih  restorana u Hrvatskoj: Mario Starman, Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Jimmy Shimo, te "Ilirijini" chefovi Perica Stojanov i Irena Žilić.

 "Specijalni gost" i posebna atrakcija bit će sushi robot "Suzumo", inteligentna naprava koja za sat vremena može proizvesti 2.000 sushi rolica. "Suzumo" će biti u Zadru za cijelo vrijeme trajanja Festivala te će pripremati sushi i na druugoj gala večeri, 13.travnja.

U zabavnom dijelu programa večeras će u "Arsenalu" pored u svijetu renomirane umjetnice na akustičnoj gitari Ane Vidović nastupiti i zadarska sopranistica Nela Šarić, te Natali Dizdar i Davor Pekota dok će program voditi Doris Pinčić.

Na ovu gala večeru se može doći samo s pozivnicama.

Zanimljivo, organiziran je izravan prijenos s ove gala večeri na ekrane zračne luke u Tokiju u trajanju od pola sata.

24. travanj 2024 04:52