StoryEditorOCM
ĐiradaU HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU ZADAR

Pogledajte predstavu "Olga i Lina"

Piše Zadarski.hr
5. travnja 2019. - 20:06

Predstava Gradskog kazališta Sisak „OLGA I LINA“  nastala prema tekstu Pavla Pavličića i u režiji Silvija Vadle gostuje u HNK Zadar u srijedu, 10. travnja u 20 sati. U predstavi igraju Zadranka Paula Slavica i Antonia Šašo.

Pavao Pavličić je autor ove  obiteljske drame u kojoj su dvije protagonistice sestre rastrgane svim onim što ih čini sličnima a opet različitima, rastrgane obiteljskim naslijeđem, odnosima i žaljenjem za proteklim vremenom, za roditeljima, propuštenim (ili pak ostvarenim) prilikama.

Predstava je premijerno izvedena 1996. godine kada su to prvi put u Teatru ITD izvele Mia i Ena Begović u režiji Roberta Raponje. Danas te dvije sestre, koje nakon rata svaka gradi svoj način života, igraju upravo glumice koje su i našle tekst. Olgu, godinu dana mlađu sestru koja ostaje doma te se odlučuje za obitelj i odgoj djece igra Antonia Šašo, dok stariju sestru Linu koja odlazi od rata ne bi li gradila karijeru negdje daleko, u inozemstvu igra Paola Slavica. Cijela radnja se odvija u dnevnom boravku njihova zagrebačkog stana gdje sestre nakon mjeseci neviđanja ulaze u raspravu oko porijekla, obitelji, propuštenih prilika te nadmetanja koja je koliko uspjela s obzirom na to da su obje glumice. Moglo bi se reći da ova intimistička duo drama zapravo nema kraj, kao što ga nema nijedan sestrinski odnos, već da je to krug koji se uvijek vraća na početak. Pomalo zastrašujuća "izolacija" u obiteljskom stanu u Zagrebu, polovicom devedesetih godina prošlog (a tako dohvatljivog) stoljeća ističe jake emocije dviju sestara u vječitoj borbi za emocionalno naslijeđe.

„Kao nekad sestre Begović, tako danas dvije mlade kolegice, a sestre po kazališnoj klasi u kojoj su stasale upravo kod prof i redatelja Roberta Raponje, a koji i potpisuje režiju praizvedbe ovog teksta. U želji da zaigramo zajedno, jedan čvrst i uistinu dramski tekst, koji je rijetko pisan za dvije glumice, a pogotovo mlade glumice, u suradnji sa Silvijem Valdlom i kazalištem u Sisku koji su bili vrlo otvoreni i susretljivi, nastala je, reklo bi se, još jedna predstava čija je tema upravo podjela - neiscrpna i nezavšena - podjela na lijevo i desno, podjela unutar obitelji, podjela na pravo i krivo, a sve kroz vrlo prepoznatljiv sestrinski odnos s kojim se svatko unutar svoje obitelji vjerujem itekako može poistovjetiti. Intenzivan i emotivan sestrinski odnos otvara mnoga društveno politička pitanja,  a sve u udobnosti podijeljenog dnevnog boravka, a preko jednog naizgled običnog crnog kaputa“  Paula Slavica

Cijena ulaznice iznosi 40,00 kuna. Ulaznice su od sutra u prodaji na blagajni HNK Zadar ( sub:11-13h; radnim danom: 11-13h, 18-20h)

Fotografije iz predstave u privitku!

25. travanj 2024 15:08