StoryEditorOCM
Đirada'IGRAJMO SE'

Dvije atraktivne predstave u HNK Zadar

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2019. - 21:15
Lazes_Melita_web-

Ovog svibnja Kazališna udruga „Igrajmo se“ Zadar je pripremila dvije premijere koje će biti izvedene u zadarskom HNK.

„Mi djeca s kolodvora Zoo“ redateljice Lucije Dovranić prva je na redu, a premijera će se održati 16. svibnja u 20 sati.

Druga predstava, „Lažeš Melita“, redateljice Matije Šango Šimurina premijerno će se izvesti 29. svibnja.

„Mi djeca s kolodvora Zoo“ potresna je priča koja prati život mlade djevojke Christiane F. koja je odrastajući sedamdesetih godina u Berlinu upala u vrtlog droge. U predstavi sudjeluju dvije starije grupe „Igrajmo se“ (5. - 8. razred i srednjoškolci) koje su kroz četiri mjeseca rada s mentoricom Lucijom Dovranić "gradili" svoj prikaz Kolodvora Zoo. Glumci su se na razne načine upoznavali s tekstom te kroz različite vježbe prikazali vlastito viđenje života mlade Christiane, njezine obitelji i prijatelja. Predstava nas suočava s teškim problemima poput ovisnosti, nasilja u obitelji i maloljetničke prostitucije, a pokušava odgovoriti i na pitanje koje su to današnje ovisnosti. U 60 minuta upoznat ćemo se sa surovim svijetom berlinske mladeži sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Predstava je namijenjena uzrastu sedmih razreda osnovnih škola.

Redateljica je Lucija Dovranić, video je pripremio Leo Dovranić, scenografiju John Čolak, majstor svjetla je Frane Papić, majstor tona Luka Klečina. Za grafičku obradu zaslužna je Martina Štrkalj.

Druga predstava rad je mlađih grupa „Igrajmo se“ (1.- 3. razred i 4. – 5. razred), a nastala je prema istoimenom romanu Ivana Kušana. Oni nam donose priču o djevojčici Meliti koja je malo pobrkala stvarnost i maštu, a omiljena razonoda joj je izmišljanje. Iako je predstava veselog tona, ona nas suočava s raznim teškim problemima –  laganje, ovisnost o jelu ili cigaretama, razni strahovi od kojih bježimo i slično.  Glumci i glumice su s redateljicom Matijom Šango Šimurina pokušali odgovoriti na pitanje zašto lažemo i na koje sve načine bježimo od svojih problema. Kroz nešto više od sat vremena naučit ćemo koliko važnu ulogu u životu imaju obitelj, prijatelji, okolina i koliko je važno njihovo iskreno mišljenje i podrška. Predstava je namijenjena za sve one starije od sedam godina. Predstavu će popratiti i izložba radova djece glumaca na temu laži (foaje HNK Zadar).

Redateljica i dramaturginja je Matija Šango Šimurina, asistentica redateljice Ana Šarić, kostimografkinja je Anita Goreta, majstor tona Luka Klečina, majstor svjetla Frane Papić, rekviziter Dragan Sinovčić, scenograf  John Čolak, izrada scenografije Fontanela adria d.o.o. Fotografija i grafičko oblikovanje plakata: Robert Brkljača, Suzy New life.

U planu udruge „Igrajmo se“ još je i dodjela glumačke nagrade Nobi koja će se održati 10. lipnja, već 6. godinu zaredom, a glumci će nastupiti i na ovogodišnjem KvartArtu.

Cjelokupan program i ove je godine pod pokroviteljstvom Upravnih odjela Grada Zadra i Zadarske Županije.

Cijena ulaznica iznosi 30 kuna, a organizirane grupe učenika mogu kupiti karte po cijeni od  20 kuna.

24. travanj 2024 03:30