StoryEditorOCM
ĐiradaHIT KOMEDIJA O HERCEGOVAČKIM GASTABAJTERIMA

"Rodijaci" u zadarskom kazalištu!

Piše Zadarski.hr
2. svibnja 2019. - 15:44
Rodijaci za Web1

Hit komedija „Rodijaci“ u izvedbi glumaca HNK iz Mostara, Mire Barnjaka i Velimira Pšeničnika Njirića na rasporedu je u subotu, 11.svibnja s početkom u 20 sati u HNK Zadar.

U ovoj jednosatnoj komediji s dva lica, Stipana i Matišu glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji potpisuje scenarij i režiju.

Gastarbajteri na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji na pola nepismeni, bez znanja, rade u Njemačkoj.

A dogadjanja počinju kada jedan od njih dvojice dobiju odbijenicu za penziju.

Radnja se događa u zapuštenoj gastarbajterskoj sobici negdje u Njemačkoj.

Odličana i duhovita predstava,od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh, pa do kraja,dok se zastor ne spusti.

- Nema naroda koji nema svojih nevolja, što bi rekao Kikaš, niti ima čovjeka bez muka, kže scenarista i redatelj Velimir Pšeničnik Njirić.

Miro Barnjak koji glumi Stipana kaže kako su se na predstavu odlučili jer je to glumačka predstava.

- U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovom talentu i zanatu, njegovom osjećaju za publiku, njegovom šarmu i iskustvu, rekao je Barnjak.

Kaže kako izvedbu glumaca i predstavu gotovo jednako dobro s pozitivnim emocijama reagiraju svi, od djece pa do staraca, neovisno o školskom obrazovanju i pripadnosti ovim ili onim društvenim statusima ili skupinama.

Glumci kažu kako su se na samostalni projekt odlučili najviše iz razloga jer im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji te iz razloga jer su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

- Danas živimo u siromašnijem vremenu i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nada u bolju budućnost. Živimo u vremenu kada se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao stoka, roblje, “stoka sitnog zuba”, glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije, rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili su urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.

„Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju,ističu na kraju glumci u predstavi.

 

Ulaznice se prodaju : 60 kn blagajna Kazališta i Combo Music Shop, V. Mačeka 3, Exclusive Change:City Galleria, Interspar, Kaufland,Centar Iadera, Petrol BP Zadar, TISAK KISOK:Autobusni kolodvor,Kalelarga, Ljekarna,Mala pošta, Relja,Bili Brig,Bolnica,Borik,City Galerija,Murvica, Most i ostli kiosci TISAK i prodajna mjesta www.eventim,.hr

17. travanj 2024 00:12