StoryEditorOCM
ĐiradaU KAZALIŠTU LUTAKA ZADAR

Predstava "Hamletova istina"

Piše Zadarski.hr
13. svibnja 2019. - 16:25
hamletova_istina_foto_iva_perincic77_resize.JPG

Kazalište lutaka Zadar u sklopu večernje scene ovog četvrtka (16.05.2019.) u 19 sati prikazuje predstavu   „Hamletova istina“ prigodna za uzrast  od trinaeste godine i odraslu publiku.  

Redatelj predstave je Dražen Ferenčina dok je autorica teksta Ana Prolić.

Hamletova istina pisana je „ciljano“, za prvu umjetničku suradnju Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar. Shakespearevo remek-djelo o danskom kraljeviću, jedno je od djela koje je potaknulo najveći broj interpretacija, adaptacija i prilagodbi te tako iniciralo mnoge nove dramske tekstove za raznorodnu publiku.

Pod vlašću novog kralja, život Danske, život dvora, pa tako i Hamletov život naglo se mijenjaju. U jednoj od besanih noćnih šetnji ukazuje mu se duh pokojnog oca i postavlja pred njega veliku i odgovornu zadaću: da objelodani istinu o njegovoj smrti, smrti koja nije rezultat zmijskog ugriza, već bratove ubilačke ruke, da potom raskrinka ubojicu i dokaže njegovu krivnju. Time će pravda biti zadovoljena, duh pokojnog kralja moći će otpočinuti, a Hamlet će opravdati i „potvrditi“ svoju titulu i ulogu koja iz nje proizlazi. 

O predstavi:

Mladi danski kraljević Hamlet u nezavidnoj je, teškoj, ali i izazovnoj životnoj situaciji. Ubrzo nakon iznenadne i neočekivane smrti voljenog oca, njegova se majka, kraljica Gertruda, preudala za očevog brata, Hamletovog ambicioznog i beskrupuloznog strica Klaudija. No, može li se golobradi i „nenaoružani“ mladić rastrgan emocijama, pitanjima, dvojbama i nesigurnošću te, kako to stalno napominje dvorski savjetnik Polonije, pubertetom, suprotstaviti, a u konačnici i pobijediti moćnika s krunom koji mu bez maskiranih riječi nudi jedini mogući izlaz: pokoravanje i pristajanje na svijet odraslih, na svijet bez vrijednosnog sustava. Ili siguran poraz. Nakon potpunog gubitka volje i vjere kako u sebe, tako i u svoj uspjeh, a što se odražava i na odnos s prelijepom i hirovitom Ofelijom, Polonijevom kćeri, kraljević pronalazi mogućnost, medij i „oružje“ u svojoj velikoj ljubavi, u kazalištu, i u svesrdnoj pomoći odanih i vjernih prijatelja, dvorskih lutkara Gilde i Lara. 
Hoće li uspjeti? Imaju li pozornica, lutka, tekst i čarolija iza podignutog zastora takvu moć?

Za scenografiju i lutke zadužen je Mojmir Mihatov, dok je scenograf Leo Vukelić.

U predstavi igraju: Juraj Aras, Dragan Veselić, Josip Mihatov, Sanja Grgina, Gabrijela Meštrović-Maštruko.

26. travanj 2024 19:06