StoryEditorOCM
ĐiradaPREMIJERNO IZDANJE "FORTICA FESTIVALA 2019"

Na atraktivnoj utvrdi kraj paškog mosta: Nipplepeople, William Colins, Andrologic...

Piše Zadarski.hr
1. lipnja 2019. - 20:18
maxresdefault

Započela je pretprodaja ulaznica za premijerno izdanje "Fortica festivala 2019" koji će se održati na utvrdi Fortica na otoku Pagu, pokraj paškog mosta 29. i 30. lipnja.

Festivalski dan na utvrdi planiran je za 29. lipnja, a službeni after na brodu Festini, 30. lipnja. U slučaju lošeg vremena glavni izvođači i većina ostalih rezervirani su za 5. srpnja. Kao dodatni festivalski dan planiran je 30. lipnja za koji se ulaznica ne naplaćuje.

Fortica, po kojoj je festival dobio ime, je utvrda iz 17.stoljeća koje se nalazi na južnom dijelu otoka Paga u neposrednoj blizini paškog mosta. Podjednako je udaljena iz pravca gradova Paga i Zadra čija udaljenost iznosi oko 20 km.

Festival je organiziran za sve ljubitelje plesne elektroničke glazbe na jedinstvenim povijesnim lokacijama otoka Paga.

Dodatna karakteristika Forticafestivala je i ta što se ističe samo domaćim sudionicima, organizatorima, izvođačima, promotorima, ambasadorima, te volonterima koji se kao tim želi predstaviti svim gostima, domaćim i stranim, kao i svim ljubiteljima ovog glazbenog žanra.

Fortica festival održava se pod pokroviteljstvom Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga.

 

 

Subota, 29.06.2019.

Prvog dana festivala program na utvrdi Fortica traje od 19 do 7 sati.

Izvođači po redu nastupanja su:

LUKENI

Lukeni je paški DJ. Prve partije organizira u prostoru za mlade Kooglana u Pagu, a kasnije svira i u lokalnim klubovima Vortex, V magazin i Big Yellow House u Novalji. Od 2018. je rezident DJ u Monks baru u Novalji.

U setovima kombinira funk, house, hip hop, disco, jazz i uglavnom sve što zvuči na funk i afriku i sadrži u sebi masni groove koji tjera na ples. 

 

TOMISLAV RUPIĆ

Multimedijalni umjetnik iz Šibenika, osnivač izdavačke kuće Pixel Records. Producira glazbu, radi dizajn zvuka za film, video montažu, 2D i 3D animacije, što ga čini pravim multimedijskim umjetnikom novog digitalnog doba.

GROOVE MASTERS

Iza imena Groove Masters kriju se Šime Perković (22) & Lovre Nenadić (20). Duo je osnovan prije četiri godine i od tada je u aktivnom radu. Lovre je započeo svoju DJ priču pod mentorskom palicom zadarskog DJ Liquida aka Josip Milković (2014. i 2017.) nastupio je na Sonus Festivalu) dok je Šime relativno sam zakročio u taj svijet. Zasebno se bave DJ-ingom šest godina, te se već neko vrijeme bave produkcijom. U svojim setovima većinom puštaju tech house, house s dozom minimala, također kroz svoje setove koriste vinyle koji su im sve bitniji izvor zvuka.

2016. godine nominirani su za Newcomera godine od strane Klubske scene u njihovom Ambasadrom projektu. Pobjednici su Fever Up festivala u kategoriji Fever Up DJ. Nastupali su diljem Hrvatske s renominarnim imenima kao što su Jay Lumen, Marko Nastić, Ron Costa, Petar Dundov, Marina Karamarko, Kosta Radman..

JAKOV TABULA

Grafički dizajner, ilustrator i DJ iz Šibenika, koji svojim zanimljivim prijedlozima i rješenjima već dugo sudjeluje u vizualnoj komunikaciji u raznim sferama javnog života, a njegov pečat nose mnogi glazbeni eventi. 

NIPLEPEOPLE

Nipplepeople su maskirani electro pop duo. Identitet članova banda je nepoznat. U regiji su najpoznatiji po pjesmi “Sutra”, a odnedavno i po obradi pjesme “Frka”, koju u originalu izvodi Zdenka Kovačiček. Nastupali su na svim većim festivalima (EXIT, Hartera, Terraneo, Sea Dance, Sea Star…), te kao predgrupa grupama Hurts, Faithless i StereoMCs.

YAKKA

Aktualni dobitnik Ambasador 2018. nagrade za hrvatskog DJ-a godine po izboru publike. Jedan  je od predvodnika regionalne house scene, rezident DJ za BSH Events (Zagreb), Opera club (Zagreb), Hula Hula beach club (Hvar), Pink Champagne club (Hvar) te Fabrique club (Banja Luka, BiH). Vlasnik Beatality Records etikete uz koju broji i velik broj izdnja za strane izdavače (Pacha, King Street,Deeperfect, Casa Rossa Cruise Music i mnoge druge).

Uz brojne nastupe diljem Hrvatske te pokoji izlet van granica, bilježi nastupe sa svjetskim imenima; Claptone, Franky Rizardo, Ferreck Dawn, Technasia, Tom Novy, Dennis Cruz, Low Steppa, Gramophonedzie, Angelo Ferreri, Mike Vale, Chelina Manuhutu te brojne afirmirane domaće DJe. Uz solo karijeru, član je RICH-MOND dvojca pod ugovorom Universal Music Hrvatska te DJ kolektiva MYUZ.

 

WILIAM COLLINS

Rođen 1974. u Francuskoj, od rane dobi William je vrlo pažljiv prema stilovima i tehnikama glazbenog miješanja koje će naučiti samobrazovanjem. William Collins je internacionalni DJ koji voli mijenjati tempo i ritam bilo gdje, kao što je već učinio u Francuskoj (Rex, Queens, Palace, Bar Fly ...), Austriji (Café Leopold, Club U, Cafe Strom), Hrvatska ( Masters, Sirup, Cabaret Rhiz, La Boom) i druge istočne zemlje. William Collins skenira sve žanrove i krši sva pravila, voli igrati trendy-stilove, (latino jazz, Nu Soul, Broken Beats, Funky Uk itd.) Što mu je donijelo rezidenciju na Garden Festivalu Zadar. On je predstavio svoje eklektične zvukove na plesnim podijima i svake godine u svojim kompilacijama: B Side For Dancers !. Za Williama Collinsa glazba je putovanje svijetom kroz vrijeme i osjećaje u trenu.

 

MILEA

Lea Milea nedavno se službeno predstavila na elektronskoj sceni. Rođenaje u slovenskom gradu Celju. Njezina snažna karizma, izvrstan intuitivni odabir pjesama i remek-djelo u miksu čekaju vas kada ona preuzme noć. Njezina energija i povezanost s publikom je ono što ju čini tako posebnom. Iza nje već postoji mala povijest u svakom dijelu naše regije, jer je u svakom klubu ostavila dio sebe i osvojila publiku svojom energijom. 

Njezini DJ setovi sviraju na brojnim radio emisijama diljem Hrvatske. Otvorila je Slurp festival u Puli, svirala na Nox festivalu, a u Osijeku zatvarala party nakon Erica Snea, u Vinkovcima otvorila Ladidi i na Beat Pont Festivalu zagrijavala plesače za Fatimu Hajji.

 

 

ANDROLOGIC

Andrologic posljednjih 15 godina strastveno i s ljubavlju uvelike doprinosi elektronskoj sceni i konstantno radi na njezinu podizanju na veći nivo. U zadnje vrijeme, sve više raste putem svojih producentskih uradaka koji su se našli na Label-ovima kao što su engleski Capital Heaven, Mistique music, belgijski 3rd Avenue, te ruski Majestic Family te ostvaruje slusanost u svjetskim metropolama kao sto su Berlin,Amsterdam,Mexico City,Buenos Aires,London...

Završetkom prošle godine dobio je veliko priznanje glazbenog portala Mixmag koji ga je svrstao u Top 15 producenata regije u 2017. godini te isto tako prošlog mjeseca dobiva nominaciju Ambasador projekta za remix godine. Već početkom ove godine bilježi nova izdanja za sarajevski Submarine vibes i mađarski Stellar Fountain kao i izdanje za jednu od najboljih kuća u Amsterdamu Click Records.

 

Na brodu „Festini line“ u zagrijavanju do utvrde nastupit će:

MARIO DRAGIJA

Mario Dragija dolazi iz Paga, ali je suncem okupanu Dalmaciju zamijenio životom u Zagrebu. Njegovi setovi su puni duboke melodije visokih frekvencija.

 

MATE KOKIĆ

Ples je strast koju može izvući samo dobra glazba koja dolazi od dobrog DJ-a. Ovaj DJ daje nam upravo to - strast, slobodu izražavanja i originalnost. Odan je nu-disko glazbi koja ga najviše inspirira i ostaje vjerna vinilu, koji uživa kao i publika koja ga sluša.

 

.

BUTTERS

Mateo Nekić, umjetničkog aliasa Butters potjece iz Zadra.Sredinom 2012. godine dobija po prvi put priliku da se javno predstavi u sklopu "Electronic music nighta" gdje postaje i resident. Setovi mu se najbolje opisuju kao mješavina minimala i housea, no dosta često zna iznenaditi van zacrtanih linija žanra. Paralelno sa DJ karijerom bavi se i produkcijom. Butters je takodjer i jedan od osnivača "Less is more" organizacije koja iza sebe ima niz uspiješnih partya održanih diljem regije.

TONI KOŠTIJAL

Svoju DJ karijeru počinje pobjedom na lokalnom natjecanju u klubu Forum pod sponzorstvom Zadar music udruge, kojoj se posljedično i pridružuje. Lutajući žanrovima, smiraj istraživanja nalazi u deep, micro houeu sve do miniml, dub, breakbeat tonova koji vole dodir groovy funky nota. Pult je dijelio sa brojnim poznatim imenima kao što su Silicone soul, Marko Nastić, Mariano Mateljan i mnogi drugi. U zadnjih par godina uz vlastitu Groove up organizaciju uključen je u mnoge evente diljem regije i šire.

LOVRE MILIN

Dolazi iz Zadra kao član "Less is more" i "Rave or die" organizacije. Na sceni je nepunih dvije godine, ali već bilježi nastupe diljem Hrvatske. Usporedno sa sviranjem bavi se i organizacijom te stoji iza više projekata u Zadru i Zagrebu. Njegovi setovi najbolje se mogu opisati kao mješavina minimala i deep housea.

 

Dodatni festivalski dan, 30. lipnja (termin je sklon promjenama)

Dodatni dan festivala organiziran je na terasi kluba „Votrex caffe&disco“ na Pagu gdje traje od 20 do 04:00 sata. Program u zatvorenom dijelu kluba organiziran je od 22 do 6 sati.

Izvođači na terasi:

DARIO SEC

Riječanin paških korijena sezonu 2017- te odradio je kao rezident „Backstage Beach Bar Zrće“, Otok Pag, a 2018-tu u „Noštromu“, Otok Vir. Organizator i DJ prvog tech-house party-a u Noštromu pod imenom „MIND MEDICINE“. Od ove godine uz snage kolega i prijatelja ujedno i ostala dva osnivača, pokreće vlastiti projekt pod imenom „RIVERGROOVEZZ“. Glavni žanr „Baza“ je energična House glazba, koja je ujedno i pokrenula ljubav i strast prema glazbi i DJ-ingu. Svoje setove publici prezentira na unikatan način koristeći do tri kanala na DJ mixeru uz sempler, te pregršt acappella .

WILIAM COLINS

Ranije opisanog izvođača ponovno možete slušati i na terasi kluba.

 

Izvođači u klubu:

MARIANO MATELJAN

Mariano Mateljan je sjajno svjetlo kada su u pitanju producenti koji probijaju elektronsku glazbenu scenu u Hrvatskoj. Rođen i odrastao u Splitu.  U dobi od 16 godina, Mariano je počeo eksperimentirati s različitim glazbenim žanrovima, miješajući techno s kasnih 90-ih s breakbeatom.

JOSIP PETROV

Još 2015. godine ostvario je svoj prvi javni debut u lokalnom "Opium Clubu". Karijeru nastavlja kao rezidentni DJ "Bunny Cluba" uz Marijana Mateljana, Marinu Karamarko .

Sudjelovao je u preuzimanju Klubske scene, jednog od najutjecajnijih portala elektroničke glazbe u Hrvatskoj. 

 

JOSIP MILKOVIĆ

Josip Milković a.k.a. Liquid rođen je 1988. u Zadru, a glazba ga je počela zanimati još od malih nogu. Najveći utjecaj na njega imali su Hawtin, Sven Vath, Petar Dundov i Ricardo Villalobos. U njegovim setovima uglavnom prevladava techno i tech house. Vrlo brzo nakon što se počeo baviti glazbom, Liquid se uključio u organizaciju evenata u Zadru, kojih je u proteklih 11 godina bilo mnogo. Njegove prve rezidencije bile su u klubu ''Forum i ''Gotham'', kasnije se pridružuje organizaciji ''Fast Forward'' i novoj klupskoj rezidenciji u klubu ''Skipper'', gdje je nastupao sa poznatim DJ-evima kao što su Billy Nasty, Marko Nastić, Mladen Tomić, Petar Dundov, Siniša Tamamović, Tomcraft, Ian Pooley, Dejan Miličević, Valentino Kanzyani, Binh, Francesco del Garda, Aneuria, Ian F i mnogi drugi. Svojih prvih deset godina na sceni okrunio je nastupom na Sonus festivalu.

 

 

.

23. travanj 2024 22:49