StoryEditorOCM
ĐiradaQUEEN REAL TRIBUTE SYMPHONY

U Zadar stiže duh slavnog Freddia Mercury-a i njegov osobni kuhar, slušat će se njegove pjesme uživo, ali i kušati njegova pića i jela

Piše Zadarski.hr
22. lipnja 2019. - 01:17
uz5e_960_360

U Palači Cedulin održana je press konferencija – najava projekta Queenvention kao prvog izdanja zadarskog festivala Vaicanto, kojeg su predstavili organizator Borut Gatara, gošće koncerta Nela Šarić i suradnica na projektu Anamarija Portada.

Borut Gatara, organizator Vaicanto festivala, mlađeg brata 12-ogodišnje Vakanze, je ovom prilikom izjavio: “Vakanza-to je ljubav, Iška kraljica je strast, a Vaicanto festival je izazov.”, opisavši tako svoj novi projekt, čije prvo izdanje donosi dvodnevni program Queenvention. 

Program Queenvention dvodnevno je događanje posvećeno stvaralaštvu jednog od najvećih pop rock sastava u povijesti, koji je unio revoluciju u svijet rock glazbe, spajavši mnoge do tada ne spojive glazbene pravce i izričaje. Ostavština Queenovaca, vječna je inspiracija brojnim glazbenicima, piscima, kritičarima, organizatorima, te ponajviše fanovima koji obožavaju njihove bezvremenske skladbe. 

Posebno su predstavljeni glavni akteri programa Dinner with Freddie u Palači Cedulin 19.07., Peter Freestone, te glavni vokalist Queen real tribute benda - Ivan Ristanović.

“Gospodin Freestone je najbliže što ćemo ikada imati priliku biti uz Freddia Mercury-a. Bio je njegov 15-ogodišnji osobni asistent, kuhar, kostimograf, tour manager i najbolji prijatelj (ne partner), kao i njegovatelj u odmakloj fazi Freddieve kobne bolesti. Oporučno je od istoga naslijedio pola milijuna funti te je hodajuća enciklopedija o životu i pravom licu velikoga Mercury-a. Freddia pamti kao najdivnijeg i najodanijeg prijatelja kojeg je ikada imao. Freestone je surađivao na scenografiji i kostimografiji filma Bohemian rhapsody, tom prilikom skicirajući sve detalje njegove kuće Garden lodge, u koju filmska produkcija nije imala dopuštenje ući, kao i najsitnijih detalja, poput sadržaja njegove torbe koju je nosio sa sobom na brojnim turnejama. Freestone će u Zadru otvoriti svoju privatnu zbirku fotografija i video materijala, održati predavanje i odgovarati na pitanja Freddievih poklonika. Nakon predavanja, u restoranu Atrij slijedi degustacija nekih od omiljenih jela Freddia Mercury-a, koje mu je Peter osobno pripravljao i za to nam dostavio detaljne recepte. U vikendu ovog festivala, restoran Kornat nudit će Freddie Mercury menu, tako da će Queenvention zaista donijeti jednu lijepu sinergiju druženja, razmjene informacija, predivnog glazbenog iskustva i gastro priče” izjavio je organizator Borut Gatara.

– CENTRALNI LJETNI DOGAĐAJ U ZADRU

Na Forum 20.07., dolazi najbolji europski Queen real tribute sastav, koji trideset godina predano radi i živi stvaralaštvo Queena, u pratnji Muzikon orchestra, te će na pozornici nastupiti preko 50 uigranih profesionalnih glazbenika izvodeći neke najveće hitove grupe Queen.

Nela Šarić, svjetski poznata sopranistica, izrazila je veliko zadovoljstvo i čast što će gostovati na ovom koncertu u duetu sa vokalistom Ivanom Ristanovićem, u izvedbi pjesme “Barcelona” te izjavila slijedeće:

“Sretna sam i počašćena što ću imati priliku utjeloviti glas tako jedne svjetske operne legende, Moserrat Caballe. Moram priznati kako nisam očekivala toliku profesionalnost i kvalitetu Queen real tribute sastava, koja se u dijelu tribute bendova s ovih prostora rijetko viđa. Mislim da Zadar još uvijek nije svjestan koga će imati prilike slušati na Forumu 20.07., ali vjerujem da će tada postati svjestan”.

Ivan Ristanović Rista, sin kulturnog atašea, koji je kao dijete obišao čitav svijet,  je utjelovljenje i nevjerojatna reinkarnacija Freddia Mercury-a. U nekoliko navrata prilikom naše suradnje, posvjedočio sam ozbiljnosti i profesionalnosti Ristanovića i čitavog benda. Ljudi razgovaraju uz večeru na engleskom i potpuno su pred nastup fokusirani do detalja na izvedbu na bini. Svjestan da u glazbenom i scenskom nastupu izvodi glazbenog Messia, satima se upjevava pred koncert, a za scenski nastup održava vježbe sa profesionalnim koreografom” istaknuo je Gatara.

“Ovo je jedan od onih koncerata na kojem ćemo uživati od prve do zadnje pjesme, ne čekajući nekoliko zadnjih-udarnih hitova pred sam kraj koncerta. Stoga, ulog u ulaznicu je zaista isplativ, obzirom na energijom ispunjem sadržaj, i na doživljaj koji će on kod nas pobuditi. Ovo je jedan od lijepših događaja koji su se imali priliku upriličiti na pozornici ispred Sv. Donata. Ulaznice se prodaju preko sustava Eventim, u opciji stajanje, sjedenje ili VIP barski stol, u rasponu od 110 kn do 140 kuna.” navela je Portada te dodala kako će službeni after party, uz ulaz sa ulaznicom sa koncerta, biti održan u klubu Guma, u kojem će se posebno nuditi tri Freddieva omiljena pića.

18. travanj 2024 05:05