StoryEditorOCM
ĐiradaOSMI PUT U ZADRU

Platforma radionica edukativnog sadržaja STREAM

Piše Zadarski.hr
9. srpnja 2019. - 17:11
Iva Hladnik

U Zadru se osmi put za redom održava platforma radionica edukativnog sadržaja pod nazivom STREAM Zadar u kojima sudjeluju kao voditelji i kao polaznici, plesni umjetnici i pedagozi iz cijele Europe. STREAM je osmišljen kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom.

Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. Radionice se održavaju u prostoru Zadarskog plesnog ansambla u ulici Kralja Držislava 10, u vremenskom periodu od 6. do 18. kolovoza.

STREAM ove godine otvara radionica kontakt improvizacije Playful principles koju vode Iva Hladnik i Matea Bilosnić.Tijekom ove radionice istraživat će se prostor u kojem se dodiruju i isprepliću kontakt improvizacija i partnering. Posebna pozornost posvetit će se podubljivanju uzemljenosti tijela, istraživanju prostora koji se nalazi iza leđa, te pricipu spirala. Polaznici i njihovi voditelji detaljnije će se baviti različitim odnosima plesa u paru, sa i bez razmjene težine partnera.

Drugu radionicu koja se odvija u istom vremenskom razdoblju od 6. do 9. kolovoza pod nazivom Principi sigurnog pokreta vodi Grgur Kovačić, magistar kineziologije u kineziterapiji i trenutni doktorand na studiju Kineziologije u Zagrebu.

Ova teoretsko praktična radionica je nastala na temelju koncepata, tehnika i znanja koje kineziolog Grgur Kovačić svakodnevno koristi u praksi s ciljem poboljšanja tjelesnih sposobnosti, prevenciji ozljeda i otklanjanja bolnih stanja. Cilj radionice je učenje praktičnih principa kondicijskog i korektivnog treninga koji će vam omogućiti siguran i efikasan način za ostvarivanje napretka u snazi, jakosti, stabilnosti, pokretljivosti, izdržljivosti, otpornosti i izlasku iz bolnih stanja. Radionica je namjenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima i kineziterapeutima.

Zatim, već tradicionalno osmu godinu za redom od 10. do 14. kolovoza, slijedi radionica s Hannom Hegenscheidt, certificiranom pedagoginjom Klein tehnikeTM. Klein tehnikaTM je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja.Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Više informacija možete pronaći na stranici: http://www.kleintechnique.com.

Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će talijanski plesni umjetnik i poznati koreograf Francesco Scavetta radionicom Surprised body koja će biti na programu od 15. do 18. kolovoza. Kroz strukturirano mnoštvo zadataka gdje se kombiniraju vježbe na tlu, praktične vježbe, tai chi chuan i sekvence suvremenog plesnog pokreta, pažnja je usmjerena na centriranje i gravitaciju, na buđenje unutarnjih i vanjskih potpornja, a istovremeno se omogućava izolacija udova i niz pokreta. 

Nakon edukativnog slijedi izvedbeni dio ciklusa: Monoplay – jedanaesti po redu festival posvećen solo formi koji će trajati od 19. do 23. kolovoza.

STREAM Zadar i Monoplay festival organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra, Zadarske županije i uz potporu zaklade Kultura nova.


 

24. travanj 2024 20:19