VEĆ ČETVRTI PUT ZA REDOM Olib i ove godine ima ljetni festival

VEĆ ČETVRTI PUT ZA REDOM

Na najvećem otoku zadarskog arhipelaga – Olibu – već četvrtu godinu za redom odvija se prestižni kulturno-zabavni ljetni program u kojem sudjeluju domaći eminentni umjetnici, umjetničke organizacije, brojna društva i udruge, a koji je ovu mirnu otočnu oazu doveo na sam vrh hrvatskih ljetnih festivalskih destinacija.

U subotu 20. srpnja s početkom u 21 sat započinje svečanost otvorenja još jednog izdanja Olipskog ljetnog festivala. U prvoj festivalskoj večeri gostuje Gradsko kazalište Komedija iz Zagreba - Mila Elegović, Igor Mešin i Zlatko Ožbolt na olipskoj ljetnoj pozornici izvest će predstavu Alda Nicolaja 'Nije bila peta, bila je deveta' u režiji Damira Mađarića. Autor glazbe je Dinko Apelt.

Nakon predstave slijedi cjelovečernji koncert klasične glazbe u izvedbi Faroskih kantadura s prikazom samo dijela bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara. Na olipskoj festivalskoj pozornici, tijekom festivalskih večeri, nastupit će Teatar Rugantino s izvrsnom predstavom Aleksandara Galina ‘Sirena i Viktorija’ u režiji Filipa Grinvalda. Asistentica redatelja je Ana Vidović, a uloge igraju Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary. HNK ‘Šibenik’ gostuje s predstavom Ive Brešana ‘Autodenuncijacija’ u režiji Pere Mioča. Igraju Jasminka Antić i Anđelko Babačić. Na Silbi i Istu gostuje predstava E. Ionescoa - ‘Instrukcija’, u festivalskoj produkciji, u izvedbi Ane Herceg i Ljube Zečevića a u režiji Marija Kovača. U filmskoj večeri odvijat će se projekcija dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’.

I ove godine na repertoaru festivalskog programa su 4. Memorijalni turnir u bočanju ‘Turnir Brune Marcelića’ u organizaciji prijatelja Brune Marcelića i tradicionalna 'Olipska ribarska noć' u organizaciji ŠRD Račić (Olib).

Cjelovečernje koncerte održat će bluegrass band iz Rijeke - ‘Sarah & The Romans’, Duo 'Gitaramezzo'- Nataša Antoniazzo (mezzosopran) i Tvrtko Sarić (gitara) – izvode koncert klasične glazbe, a ‘Savski valovi’ održat će koncert tamburaške glazbe.

Kabaretom ‘Adam i Ona’ u izvedbi Adama Končića i Olivera Beloševića, u subotu 10. kolovoza zatvara se četvrto izdanje Olipskog ljetnog festivala. Programi festivalskih večeri odvijaju se s početkom u 21 h.
Ova ljetna manifestacija od kulturno-umjetničkog i turističkog značaja za otok Olib i cijelu Zadarsku županiju i ove godine se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH - Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstva obrane RH, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra i Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, Grada Zagreba te brojnih sponzora i donatora te medijskih pokrovitelja.

Festival je posvećen dramskim umjetnicima Ani Karić i Bogumilu Klevi te Miloradu Rućandu, istaknutom članu Udruge Olib.

Olipski ljetni festival odvija se u organizaciji Udruge OLIB i Kazališne družine Bastien, a pod producentskom i redateljskom palicom Ljube Zečevića te uz iznimni angažman umjetničke voditeljice ‘Bastiena’ Edite Lipovšek, kao i uz tehničko vodstvo predsjednika udruge Olib Euzebija Šimunića, vrijednih volontera Udruge Olib i prijatelja festivala. Produkcijska podrška projekta je kreativna platforma Organizam. Zastava Olipskog ljetnog festivala 2019. vijorit će se do 10. kolovoza. Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

Naslovnica Đirada

Najčitanije