StoryEditorOCM
ĐiradaPOČINJE ZADAR SNOVA

Donosimo program 23. festivala suvremenog kazališta

Piše Zadarski.hr
31. srpnja 2019. - 14:53
Dobar. loš, mrtav, foto

Od 7. do 14. kolovoza održava se 23. festival suvremenog kazališta Zadar snova.

Zadar snova od svog početka prati misiju donošenja umjetničkog sadržaja kojeg nedostaje u kulturnom životu grada.

Hip hop koji je sredinom 90-ih doživljavao svoje zlatne godine i dalje je jedan od stalnih festivalskih programa, novostvorene vrijednosti na nezavisnoj kulturnoj sceni predstavljaju zagrebački Kunst Teatar i Kazalište Grupa, godišnja Noć performansa, slovenski Imaginarni i Mini Teatar s najpredstavom 2018., te vlastita produkcija u suradnji s katedrom Odjela za filozofiju, neki su od naglasaka programa koji će biti predstavljen publici u sklopu ovogodišnjeg festivala.

Program su omogućili Grad Zadar, Ministarstvo kulture i Zadarska županija.

 

Program

7. 8. sri

Hip Hop Jam Mornarica 2019.

Cjelodnevni program posvećen svim oblicima hip-hop kulture. Obnova murala i graffiti jam. Breakdancing, rolling, skating, bmx biking, parcour. Večernji freestyle rapping i dance battles.

Gosti i izvođači: Jantar, Shelter Team, Krug, DJ Noki Nole i drugi


8. 8. čet

Citadela 21.30h

Kunst Teatar i KUFER: Dobar, loš, mrtav

Dubravka Ilića, koji ima umrijeti, po zadatku prate Anđeo i Vrag.

Redatelj: Ivan Planinić, prema motivima teksta Pavla Vrkljana

Dramaturzi: Nikolina Bogdanović, Luka Vlašić, Ivana Vuković

Izvode: Matija Čigir, Domagoj Janković, Nikša Marinović, Pavle Vrkljan

Autor glazbe: Nikša Marinović, Oblikovatelj svjetla: Alen Marin, trajanje 1:30h

 

SK Božo Lerotić 22.30

Tajči Čekada: Meet the artist

Druženje i upoznavanje s izvođačima na festivalu, s riječkom umjetnicom kao domaćicom.

Tajči Čekada kombinira i operira u raznim područjima - modni dizajn, kostimografija, performans, fotografija ili video. Iako djeluje na širokom umjetničkom polju nekako se najbolje nalazi ili najozbiljnije izražava kroz formu performansa odnosno video performansa.

Predstaviti će se radovi putem videa: Eko eko ljudsko mlijeko, 2017. 18.03 min, Autoportreti, 2013. 07.17 min, The picnic, 2013. 17.23 min, F to H (female to hare) 2017. 11.53 min

Na kraju će biti izveden performans Try the artist.


9. 8. pet

Sv. Dominik 21.30h

Kunst Teatar i Punctum: Flex

Tisuću devetsto četrdeset i treće godine uspostavljeno je sljedeće: 'Identitet je definiran bojama teme na zaslonu mobitela'. Identitet je danas kao virtualna valuta - možda ga imaš, ali to ne znaš ili znaš da ga imaš pa možeš s njim kupiti maramice na trafici u centru grada.

Redatelj: Ivan Planinić

Izvode: Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan, Matija Čigir

Autori glazbe: Karlo Mrkša i Filip Triplat, Oblikovatelj svjetla: Alen Marin, trajanje 1:30h


10. 8. sub

Michal Negrin Kalelarga 20-22h, SK Božo Lerotić Citadela 22-24h

Mreža izvedbenih umjetnosti - Noć performansa, više autora

Tradicionalni godišnji susret umjetničkog prekarijata pod pokroviteljstvom Kulture nove.

Vlasta Delimar: Pravo na orgazam iznad 60-e

Žena stoji u izlogu, na javnom prostoru, podsjeća na lutku, u ruci drži tekst izjave koja izražava ono što se mnogi ne usude izreći.

Dora Brkarić: Life is Grejp

Nadilaženjem biološke uvjetovanosti gube se i tradiocionalni ljudski dualizmi.

Marko Jović: Inner Hidden

Stanje uma mladog umjetnila kroz fotografije, video i glazbu izvođenu u živo.

Mreža za izvedbene umjetnosti okuplja organizacije: Domino (Zagreb), Drugo more (Rijeka), Centar za pokret (Split), Moja zemlja Štaglinec (Križevci), Studio Artless (Zagreb), Art radionicu Lazareti (Dubrovnik), Kulturban (Pula), Zadar snova (Zadar), Centar za mirovne studije (Zagreb) koje djeluju na nezavisnoj sceni, bavi se suradnjom, produkcijom i prezentacijom kazališnih i plesnih predstava. Mreža izvedbenih umjetnosti i program Noći performansa su podržani od zaklade Kultura nova.

 

11. 8. ned

Klub ACME MO Poluotok 21.30h

Imaginarni i Mini Teater – Primož Ekart: Nemoć / Heinrich Böll i Janis Varufakis

Ja sam klaun. Ja sakupljam trenutke.

Heinrich Boll, dobitnik Nobelove nagrade je 1963. u djelu 'Gledišta jednog klauna' a koje je snažno odjeknulo, prikazao je njemačku ekonomsku, političku i religijsku elitu nakon II. svjetskog rata, dok je grčki ekonomist i intelektualac Janis Varufakis u bestselleru 'Globalni Minotaur', koji je uzdrmao Europu, ustvrdio glavne razloge kronične nesigurnosti i trajne krize kao glavnih označitelja trenutne svjetske društvene klime.

Nik Škrlec gleda na osobnu nemoć jednog klauna nasuprot bespomoćnosti građanske klase. Redatelj je Primož Ekart, a produkciju nose Imaginarni i Mini Teater iz Ljubljane.

 

SK Božo Lerotić 23.00h

Lenz Fondazione - Boris Kadin: Orestea.Dystopian / Eshil, hr premijera

Kultna i krvava tragedija u svjetlu teze da je promjena nemoguća jer je DNK nepobjediv.

Orestea.Dystopian je drugi dio trogodišnjeg istraživanja Eshilove tragedije Borisa Kadina. Prvu godinu projekt se bavio Post Istinom, dok se u drugoj godini glavna radnja vrti oko Distopiana i njegove teze da je ve

sve predodređeno, DNK je nešto što je nemogu

e pobijediti. Hrvatska premijera projekta

e biti održana na Zadru snova, a nakon toga slijede premijere u Ateni te naposlijetku Parmi i Lenz Teatru, koji je glavni producent projekta.


12. 8. pon

Gat na Rivi 20.30h; Poljana Šime Budinića 21.30h

Joshua Monten Dance Company: Romeo, Romeo, Romeo

Kako do partnera u doba Tindera? 4 Romea od kojih 1 žena i svatko u publici postaje Julia. Priča o (potrazi za) privatnim odnosima - umjetnošću, šarmom, atletskim sposobnostima, elegantnim pokretima, a povremeno ničim drugim do golim očajem. Ples je ritual parenja.

Švicarsko-američki koreograf Joshua Monten rođen je u blizini New Yorka. Studirao je književnost i kulturnu antropologiju na Sveučilištu Duke prije nego li je otkrio ples u relativno kasnoj 20. godini. Sa svojom plesnom grupom bilježi na stotine nastupa na festivalima, redovito potpisuje koreografije za kazališta, opere, balete, muzeje i programe zajednice, dok su mu radovi prikazivani na televizijskim postajama kao što su Arte i Mezzo.


Palača Grisogono 22.30h

Luna Cenere: Kokoro

Kokoro na japanskom znači unutarnje bivanje i sjedinjenost srca i razuma. Luna postaje moderna Melusina obasjana mjesečinom koja istovremeno ushićuje i uznemiruje dok se njeno tijelo pretvara u skulpturu iščašenog blaženstva.

Luna Cenere je 30-godišnja plesna umjetnica koja dolazi iz Napulja. Diplomirala je na salzburškoj Experimental Academy of Dance i nakon iskustava rada s poznatim koregrafima i u grupama kao što su Agitart Company (Španjolska) and Company Virgilio Sieni (Italija) sama je autorica i izvođaćica djela Kokoro koji je među ostalim dobio nagradu Aerowaves 2018 za solo-koreografiju.


13. 8. uto

Citadela 20.30h

Ivana Ivković: Dolazimo sa svih strana

Dodir na rubu, vizualnog i izvedbenog, osobnog i zajedničkog, političkog i životnog.

Umjetnička praksa Ivane Ivković razvija se kroz stalni dijalog s osobnim, emocionalnim iskustvima umjetnice koji je zasnovan na promatranju i preispitivanju ne samo onog doživljenog i viđenog, već i iskustva koje je smješteno u domenu željenog, imaginarnog i neostvarenog, otvarajući na taj način pitanja o složenosti intime kao prostora eksponiranja i skrivanja, uživanja kroz drugog i otkrivanja samoće. Ivana ne dijagnosticira različita stanja psihe, omogućujući prostor nesvjesnom da progovori kroz slike. Ona stvara slike i konstruira ambijente koji nude fragilne, efemerne sekvence iskustva intimnosti insceniranog događaja.


Sv. Dominik 21.21h

Program FIKK, Filozofsko-kazališni diptih, premijera

Ela Lipanović: Preferiram da ne / Herman Melville

Moje vrijeme sada prolazi na ovom mjestu, moje nepovratno vrijeme, zauvijek odlazi i izgubljeno je među papirima i knjigama, ovo nije mjesto gdje želim provesti život, to jako dobro znam. No što je to čemu želim podariti svu pažnju, sav trud i energiju?

Nikša Eterović: Tabu / Günther Anders

Najsvetije je vrijedilo kao tabu, jednako kao i najprljavije.

Redatelji: Ela Lipanović, Nikša Eterović

Izvode: Ena Begović, Mihael Kukrika, Tina Keserović , Nikša Eterović

Kostimi i scena: Yulia E.Subbotina, Zvučna produkcija: Davor Rocco, Predrag Ćosić

Produkcija: Zadar snova i Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru, Udruga CAPI


14. 8. sri

SK Božo Lerotić 21.30h

Kazalište Grupa – Lee Delong: Mistero Buffo / Dario Fo

U Ameriku mu nisu dali ni da uđe niti da je igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom na državnoj televiziji, neki intelektualci su govorili protiv njegovog dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji su organizirali terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Klaunerija dell'arte u kojoj se sjajni Dražen Šivak transformira u više od 30 likova.

Redateljica: Lee Delong

Izvodi: Dražen Šivak, Glazbenik: Danijel Hršak

Prevoditeljica: Tatjana Peruško, Produkcija Kazalište Grupa i Triko Cirkus Teatar

 

SK Božo Lerotić 22.30h

Marko Stamenković: Fustanella

Završni program uz domaćina Marka Stamenkovića. Kulturološki pogled unatrag i unaprijed.

Nezavisni kustos i povjesničar umjetnosti, izvedbeni umjetnik i teoretičar performansa, radi na multimedijalnom vizualnih i izvedbenih prostoru. Zadnja velika izložba koju je ovog proljeća programirao u Splitu zvala se 'Tijelo koje gori', u produkciji HULU-a i Umjetničke akademije, u okviru koje je održao predavanje 'Plamen za slobodu'.

19. travanj 2024 12:34