StoryEditorOCM
ĐiradaFINALNI DAN FESTIVALA ZADAR SNOVA

Na programu su javnosti omiljeni autori, djela i izvođači

Piše Zadarski.hr
14. kolovoza 2019. - 16:24
buffo foto

Zadar snova ušao je u 8. i finalni dan 23. izdanja festivala. Na programu su javnosti omiljeni autori, djela i izvođači. Ovogodišnja uspješnica Mistero Buffo, Daria Foa, dovodi nam u goste miljenika publike na širem prostoru regije, Dražena Šivaka, dok u završnom druženju možemo upoznati još jedno rado viđeno lice širom kontinenta, svestranog i angažiranog Marka Stamenkovića. 

Poznato je i pisali smo već o uznemirujuće teškim napadima na život i djelo Daria Foa, koji je kao brojni umjetnici, poput Oscara Wildea ili Paola Pasolinija, zbog svog avangardnog pristupa i alternativnog društvenog angažmana, doživio da njegova napredna umjetnička sloboda bude dočekana kao opasnost za čitavi društveni poredak, te je za obračun s njim/a i angažiran državni i javni aparat, uključujući i pravosuđe što osobito teško pogađa naša uvjerenja i težnju za poštenjem i pravdom u životu. 

Takvih primjera ima i danas i svagdje oko nas, no na sreću naši protagonisti večeras imaju ipak bitno drugačiji prijem kod građanstva i publike, pa smo zahvaljujući tome u mogućnosti na programu vidjeti prava i važna umjetnička djela o kojima i čijem kontekstu možemo slobodno promišljati i razgovarati. Dario Fo je za ovo djelo prikupio i obogatio tekstove iz vremena srednjeg vijeka, tzv. misterije koji su za teme imali biblijske motive te tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša. Fo je imao velikih problema što se poigrao pričama iz Biblije, no optužbe o blasfemiji iz Vatikana nazvao je najboljim mogućim komplimentom. Iako se period srednjeg vijeka pamti kao surovo i mračno doba, ova predstava baratajući sa slatko-gorkim pričama i temama, pokazuje nam i njegovo drugo, šareno i živo lice.

Dražen Šivak, poznat i popularan lik s ekrana i pozornica, u Zadru je prvi put gostovao prije 20 godina na našem festivalu u predstavi Usporavanja, Bobe Jelčića, koja je slično kao i druga predstava iz tog vremena, Poljubac žene pauka, Saše Broz, označila svojevrsni prijelaz u novo doba i nove pristupe na izvedbenoj sceni, angažirajući kroz Teatar &TD mnoge autore i izvođače koji su izdominirali kazališnim prostorom sljedeća dva desetljeća. Predstava Mistero Bufo u režiji poznate redateljice Lee Delong na programu je u 21.30 sati u prostoru Citadele. 

Citadela 21.30

Kazalište Grupa - Dražen Šivak: Mistero Buffo / prema Dario Fo


Na istom mjestu nakon predstave pridružite nam se na završnom druženju čiji će domaćin biti svima dragi lik i traženi kustos, Marko Stamenković. Njegove su analize i poznavanje materije izvedbenih i vizualnih umjetnosti, ali i društvenog i povijesnog konteksta, vrlo traženi materijal ne samo u balkanskoj regiji već i puno šire. Njegov rad Fustanella i druge poveznice između tradicionalnih i etno kulturnih vrijednosti sa sadašnjim vremenom možemo posvjedočiti u prostoru studentskog kluba Božo Lerotić, u 23 sata. Uz ostale festivalske goste i prijatelje bit će to prilika za ispraćaj i proslavu još jednog, za nas, ali i za publiku kako nam se čini, uspješnog izdanja Zadra snova.

Božo Lerotić 23h

Marko Stamenković: Fustanella

20. travanj 2024 15:18