StoryEditorOCM
ĐiradaRADIONICE ZA LJUBITELJE POZNATOG PJENUŠAVOG BIJELOG VINA

Najbolji sommelier Austrije dolazi u Zadar!

Piše MG
2. rujna 2019. - 23:30
wine_expo2-120318

Mnogi sommelieri i vinoljupci, no i oni koji amaterski vole uživati ovu popularnu, ukusnu kapljicu itekako znaju za regiju Champagne. Mala pokrajina na sjeveroistoku Francuske, najpoznatija je po proizvodnji pjenušavog bijelog vina koje je po njoj dobilo i ime. Ta regija, između ostalog, izrazito pazi kome će dati potvrdu njihovog ambasadora. Takvo je cijenjeno priznanje dobio Austrijanac bosanskih krojena, Suvad Zlatić Suwi, najbolji sommelier Austrije. A upravo će on Zadranima i njihovim gostima u utorak, u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, održati radionicu "Champagne conossieur". Tako će 25 polaznika kušavati 12 do 14 nekomercijalnih šampanjaca boutique kuća te će dobiti službeni, međunarodno priznati certifikat od Champagne. Zlatića je doveo zadarski sommelier, Ivan Stiblik, inače poznatiji kao osnivač Zadar Wine Festivala.

- Oni koji su u tom svijetu vina itekako znaju koja nam veličina dolazi u Zadar. Suwi je osoba od koje konobari, kuhari i sommelieri mogu jako puno toga naučiti i nama je iznimna čast ugostiti ga u našem gradu – rekao nam je Stiblik dodavši kako je radionica odmah rasporeda te su morali otvoriti još mjesta zbog velikog interesa.

- Nakon radionice koja počinje u utorak u 14 sati, isti dan, navečer u 20 sati, započet će posebna večera koju će voditi Suwi. Večera je organizirana za 50-tak ljudi koji će dobiti priliku naučiti o sljubljivanju hrane i vina, u ovom slučaju sedam čaša pjenušca (pet hrvatskih i dva šampanjca). Hranu će pripremati naš poznati kuhar, chef Tomislav Karamarko – najavio je Stiblik koji je ujedno i glavni organizator ovih radionica, i još jedne koja slijedi u srijedu, naziva "Taste like professional", za sve one koje žele naučiti kako pročitati odnosno prepoznati vino na slijepo.

19. travanj 2024 00:39