StoryEditorOCM
ĐiradaLEKTIRA PONOVNO NA SCENI

Učenici srednjih škola odazovite se kazališnoj inačici ruskog klasika!

Piše Zadarski.hr/Drama Plus
1. listopada 2019. - 14:58
1

Drama Plus uputila je poziv za dolazak u kazalište svim srednjim školama na području Zadarske županije. Profesori i učenici iz dvadeset i jedne zadarske srednje škole pozvani su da prisustvuju novim izvedbama predstave "Kabanica", nastale prema istoimenoj pripovjetci velikana ruske književnosti, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Riječ je obaveznom lektirnom naslovu za učenike svih škola, kultnom tekstu ruskog realizma, ali i svjetske književnosti općenito, a koji je kroz stilski osebujan pristup na scenu postavio poznati zadarski redatelj Vinko Radovčić. 

Predstava je nastala u koprodukciji Drame Plus i Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, a u sklopu javnosti već dobro poznatog projekta „Lektira na sceni“, koji je Drama Plus pokrenula kako bi mladu populaciju, a pogotovo školarce, vratila u kazalište. 

Kroz projekt je do sada na kazališne daske postavljeno ukupno sedam lektirnih naslova, uključujući i najnoviji - Gogoljevu "Kabanicu", u kojoj igra šest mladih profesionalnih glumaca iz Zagreba, Rijeke i Sarajeva, a koja je premijeru imala na ovogodišnjem 25. Zadarskom kazališnom ljetu. 

Kako se na kazališnim daskama prosvjeduje protiv ugnjetavanja malog čovjeka te socijalne nejednakosti i nepravde, moći ćete ponovno pogledati krajem listopada, točnije u ponedjeljak, 28. listopada u 20:30 sati te u utorak, 29. listopada u 12:30 te 20:30 sati u Kazalištu lutaka Zadar. 

Cijena pojedinačne ulaznice za grupne školske posjete jest 30 kuna za izvedbu u 12:30 sati, dok je cijena ulaznice za obje izvedbe u 20:30 sati 40 kuna, s grupnim popustom. 

Cijena pojedinačne karte za građanstvo jest 60 kuna. 

- Prije svega tri godine objavljeni su poražavajući rezultati istraživanja profesora s Odsjeka za sociologiju na Sveučilištu u Zadru prema kojima čak 63 posto zadarskih srednjoškolaca u posljednjih godinu dana nije bilo u kazalištu. Projekt „Lektira na sceni“ nastao je kako bi te statistike promijenio. Znamo da možemo bolje od toga – pokažimo da možemo bolje, poručuju iz Drame Plus. 

Projekt postavljanja lektirnih naslova na kazališnu scenu, uz korištenje suvremenog režijskog pristupa Vinka Radovčića, pokazao se izrazito uspješnim, a u tom tonu ekipa Drame Plus želi nastaviti i dalje. 

- Kultura i umjetnost neprocjenjivo su važni segmenti života pojedinca, bez obzira na dob. Čine nas tolerantnijima, proširuju naše vidike, pružaju užitak i obogaćuju naš život. Ono što gledamo, slušamo i čitamo oblikuje naš pogled na svijet, ali i naše sadašnje i buduće preferencije. U vremenu globalne internetske dostupnosti svakojakog sadržaja povratak kazalištu i knjizi nikad se nije činio toliko potrebnim kao danas, kažu iz Drame plus te pozivaju ravnatelje škola, profesore, a posebice učenike i studente da im se pridruže 28. i 29. listopada u Kazalištu lutaka Zadar na kazališnoj inačici teksta iz kojeg je niknuo cjelokupni ruski realizam, a kojemu se poklonio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

 

19. travanj 2024 19:36