StoryEditorOCM
ĐiradaMIGRACIJSKI GLASOVI: MEDITERANSKO JEDINSTVO U RAZNOLIKOSTI

Znanstveno-umjetnička manifestacija ovoga vikenda na Sveučilištu u Zadru

Piše MG
9. listopada 2019. - 15:45
sveuciliste_zadar3-200516

Može li se Mediteran ujediniti u svim svojim različitostima i složiti oko migracija koje su, upravo u zemljama uz more, itekako osjetljiva tema?
To će pokušati razjasniti sudionici međunarodne konferencije „Migracijski glasovi: mediteransko jedinstvo u raznolikosti“ koju organizira Hrvatski P.E.N. centar i Sveučilište u Zadru, točnije njegova tri odjela: za talijanistiku, za francuske i frankofonske studije te za hispanistiku i iberske studije. Skup, na kojem sudjeluju profesori, književnici, pjesnici i prevoditelji, održava se na Sveučilištu u Zadru od četvrtka, 10., do nedjelje, 13. listopada.

- Ova će višednevna znanstveno-umjetnička manifestacija uz niz izlaganja na teme vezane za migracije, transkulturnu suradnju i dijalog na prostoru Mediterana, viđene iz optika raznih znanstvenih i umjetničkih disciplina, ponuditi i književne programe namijenjene široj publici - pojasnila nam je jedna od organizatorica, sveučilištna profesorica Iva Grgić Maroević dodajući kako će se predavanja održavati na nekoliko jezika.

- Radni jezici susreta bit će hrvatski, engleski, francuski, talijanski i španjolski. Organizacijski odbor konferencije: Sibila Petlevski,uvažena hrvatska književnica i pjesnikinja, Tomica Bajsić, predsjednik hrvatskog PEN-a, Sylvestre Clancier, Vanda Mikšić, Mario Županović te moja maleknost - rekla je Grgić Maroević.

Dodajmo ovome kako će se sklopu događaja održava i sastanak Mediteranske mreže Međunarodnoga P.E.N.-a s aktualnom temom: „Mediteran i migracijska kriza“.

- Više od jednoga desetljeća prije krize kojoj sada svjedočimo, upravo je Hrvatski centar P.E.N.-a bio jedan od glavnih inicijatora osnivanja mreže za suradnju mediteranskih centara na polju kulture i ljudskih prava – istaknula je Grgić Maroević.

Osim znanstvenog dijela programa, koji se održava na Sveučilištu u Zadru ,organizirani su i paneli s književnim čitanjima.

Tako će se u petak, 11. listopada u 19 sati, u Kneževoj palači, održati okrugli stol pod naslovom „Kreativnost i mjesto: migracijski identiteti“. U subotu se pak, također u 19 sati u Kneževoj palači, održava program pod naslovom „Poetika dislokacije: međukulturalna čitanja“ gdje će domaći i strani pisci i prevoditelji, te međunarodni sudionici obuhvaćeni programom „Gosti iz daljine - Guests from Afar“, čitati poeziju i razgovarati o poticajnosti uzajamnog čitanja i prevođenja na razmeđu kultura i jezika. Događanju će nazočiti i potpredsjednik Međunarodnog P.E.N.-a, Hori Takeaki. U MAS-u će se, u nedjelju u 10.30 sati, održati i prigodna izložba pod nazivom „Istočna obala Jadrana kao dio Mediterana: tragovi u materijalu”.

 

Hrvatski P.E.N. centar je nevladina udruga osnovana 1927. godine kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, prevoditelja, dramskih pisaca, kritičara, scenarista, esejista, povjesničara, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika „male protočnosti” u suvremenom svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, založiti se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu. P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi.
25. travanj 2024 08:36