PRVI ZADARSKI FESTIVAL MESA POČINJE U ČETVRTAK Izvrstan trodnevni program jamči odličnu zabavu, iće i piće!

PRVI ZADARSKI FESTIVAL MESA POČINJE U ČETVRTAK

- „Meat me“ je manifestacija koju prvi put organiziramo, svojevrstan je „listopadski“ pandan Tuna, Sushi & Wine Festivalu koji se održava na proljeće i vjerujem kako će „Meat me“ jednako dobro zaživjeti – kazao je Mario Paleka direktor Turističke zajednice Greada Zadra, inicijatora Festivala mesa Zadar 2019. Riječ je o gastronomskoj i zabavnoj manifestaciji na kojoj će se predstaviti dio gastronomske tradicije i ponude Zadra i njegovog kraja.

- „Meat me“ na određeni način produžuje turističku sezonu. Festival će doprinjeti i da zadarska tržnica zaživi i u večernjim satima, što će biti jedinstveni događaj za goste i turiste – istaknuo je Paleka.

„Meat me“ traje tri dana, od 17. do 19. listopada, na zadarskoj Tržnici na Poluotoku. Festival organiziraju Turistička zajednica grada Zadra i „Tržnica Zadar" u suradnji s najvećim i najpoznatijim zadarskim mesnicama te nizom drugih partnera. Prihodi od Festivala će imat će humanitarnu namjenu.

Festival počinje u četvrtak s pripremom authotonih jela od janjetine. Tog prvoga dana na Staroj pijaci kuhat će chef restorana "Il Padrino" Klaudio Mrkić koji će prvom dijelu, od 10 sati kuhati Iški lopiž s janjetinom, dok će u drugom dijelu dana, od podne na gradelama peći janjeće kotlete koji će biti posluženi uz restani krumpir i zeleni triestina umak.

Za glazbeni dio toga će jutra biti zadužena grupa Infishando.

Drugi festivalski dan je zapravo gotovo cjelodnevna fešta od mesa i glazbe. Za jutarnji gastronomski dio je zadužen jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova mlađe generacije, Zadranin Tomislav Karamarko. On će pripremati jela od domaćeg pulastra. Najprije ujutro tingul od pulestra, a kasnije, iz podne jedno svoje modernije jelo: glazirana punjena pileća prsa uz slanu krafnu od krumpira, tikvicama na maslacu i s umakom od limunske trave. Ovo je orginalno Tomislavovo jelo koje slobodno možemo najaviti kao gastronomsko iznenađenje.

Sve će goste zabavljati u tom jutarnjem dijelu grupa Oridano Gypsy Band.

Istoga dana navečer, od 20 sati, po prvi će put zadarska tržnica na Poluotoku biti živa i po mraku. Na Staroj pijaci  organiziramo veliku urbanu roštiljadu za koju će se pobrinuti Udruga mladih Puntamike. Ta vrlo aktivna Udruga pokazala se kao izvrstan organizator kroz Puntamiške fešte pa nije bilo dileme tko bi trebao biti zadužen za roštilj na pijaci u večernjim satima u petak – složna družina s Puntamike.

Pravi glazbeni show se očekuje od odlične zabavljačke skupine BANG BANG  i DJ-a Mate Kokića.

Subota je završni dan Meat Me festivala, a chef dana koji će biti zadužen za pripremu jela od teletine i svinjetine je Josip Vrsaljko. On će u prvom dijelu subotnjeg jutra pripremati svinjski ragu u crnom vinu i ružmarinu s grilanom palentom dok će iza podne na grillu dovršavati teleći flam punjen kestenom i grožđicama.

Glazbeni program će u subotu ujutro pokriti grupa Scifidelity Orchestra.

Moderator jutarnjeg programa prva dva festivalska dana bit će poznata RTL-ova novinarka u Zadru Nikolina Radić, a u subotu će taj posao preuzeti Elvis Papić.

Svoj cooking show će svakog festivalskog jutra na Pijaci imati po nekoliko poluotočkih restorana, a u popodnevnim satima će se održavati radionice na temu mesa koje se ujutro pripremalo na pijaci. Radionice će se održavati u prostoru Zadar Cooking Classa u ulici Madijevaca 10, koje će također voditi poznati zadarski kulinarski majstori.

Na južnom dijelu tržnice bit će razapet veliki šator da nas slučajno ne bi iznenadila kiša, a između prvog i drugog slijeda jela bit će služeni kokteli pripremljeni od "Maraskinih" pića.

Sav prihod od prodaje jela i pića je namijenjen Općoj bolnici Zadar.

U projekt Festivala Meat Me između ostalih je uključen i poznati zadarski scenograf i organizator niza manifestacija Neno Stojaković, koji potpisuje vizualni identitet Festivala i scenografiju prostora na kojem će se manifestacija održavati.

Zadarski festival mesa Meat Me u svom će premijernom izdanju okupiti najpoznatije zadarske mesnice i mesare, ugostitelje s Poluotoka, najpoznatije zadarske kuhare, brojne druge partnere, suradnike i sponzore.

 

DETALJAN PROGRAM FESTIVALA:

ČETVRTAK 17.10.   /  JANJETINA
10 h  - janjetina, autohtona jela 
Kokteli Maraska 
12 h -  jela od janjetine sa žara
o    cooking show - restoran Foša , Hedonist, Il Padrino, trattoria Meditarreno
o    Edukacija  -  odvajanje mesa  / kuhar Klaudio Mrkić
o    Glazbeni program - grupa Infishando
o    Moderator - Nikolina Radić

17 h  - Zadar Cooking Class - popodnevna radionica na temu janjetine u „Zadar Cooking Show“ na adresi Ul. Madijevaca 10. Upiti za radionice na info@kuhaj.hr ili na broj mobitela +385 98 205 9393

PETAK 18.10.   /  PULASTAR  (pivac)
10 h  - pulastar,  autohtona jela 
Kokteli Maraska 
12 h  - pulastar,  novije recepture
o    cooking show  - restoran Dva ribara i restoran Zadar, Malo misto, Skoblar, 4 kantuna
o    edukacija - odvajanje mesa / kuhar Tomislav Karamarko
o    glazbeni program - grupa Oridano Gypsy Jazz Band 
o    moderator - Nikolina Radić

17 h  - Zadar Cooking Class  - popodnevna radionica na temu janjetine u „Zadar Cooking Show“ na adresi Ul. Madijevaca 10. Upiti za radionice na info@kuhaj.hr ili na broj mobitela +385 98 205 9393

20 h  - večernji program na Staroj pijaci -  urbana roštiljada uz koncert grupe Bang Bang i DJ Mate Kokić


SUBOTA, 19.10.  /  TELETINA I SVINJETINA
10 h - teletina i svinjetina, autohtona jela
Kokteli Maraska
12 - jela od teletine i svinjetine sa žara
o    cooking show  -  restoran Kornat , Brusketa, Stipe – Poluotok i Stomorica
o    edukacija - odvajanje mesa / kuhar Josip Vrsaljko
o    glazbeni program - grupa Scifidelity Orchestra
o    moderator – Elvis Papić

OFF PROGRAM 
-    sajam prehrambenih proizvoda
-    Maraska cocktail show

Mesnice partneri festivala: Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin, Metro Zadar, Poličanka

Naslovnica Đirada

Najčitanije