StoryEditorOCM
ĐiradaZAVRŠENA RADIONICA ČETVEROKUKE

Učenici i građani učili plesti tradicionalni ukrasni vez

Piše NMZD
4. studenog 2019. - 10:55

U Etnološkom odjelu, od 18. rujna do 25. listopada 2019., održane su radionice četverokuke za učenice Srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar – smjer dizajner odjeće u trajanju od dvadeset sati te radionice za zainteresirano građanstvo u trajanju od trideset šest sati.

Voditeljica radionica bila je Nada Šarlija, a radionice su održane odvojeno. Učenice su bile oduševljene radionicom te bi znale ostati i dulje vremena u mirnom ambijentu Etnološkog odjela. Prvo su svladavale tehnike veza karakteristične za izradu četverokuke, a zatim su crtale četverokuku na papiru kako bi dobile osjećaj za izradu četverokuke na čoji. Na kraju su i izvezle četverokuku.

Četverokuka je ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Radionica za građanstvo održana je kroz rujan i listopad, u trajanju od tri sata (kao i radionice za učenice), više puta tjedno - ukupno trideset šest sati. Na radionici je bilo pet do osam polaznica koje su radile različitim intenzitetom, tj. neke su radile i kod kuće, a neke samo na radionici. Tako, dok bi neka već počela vesti četverokuku druga je rješavala crtež ili učila struku. Jedna polaznica, koja inače ima i prodavaonicu suvenira, izradila je četverokuku na novčaniku, tj. sama joj je dala suvremenu primjenu.

Slijedeća radionica četverokuke održava se u razdoblju od 11. 03. – 13. 05. 2020. u Etnološkom odjelu (Gradska straža). Molimo sve zainteresirane da se jave na etnoloski.odjel@nmz.hr ili na mob 091 552 64 14.
19. travanj 2024 11:35