StoryEditorOCM
Đirada"LJUBAVNA PISMA STALJINU"

Predstava inspirirana stvarnim događajem dolazi na daske HNK Zadar

Piše MG
8. studenog 2019. - 14:10
900X750 za web

U HNK Zadar, u utorak,12. studenog, s početkom u 20 sati gostuje predstava kazališta Planet Art, “Ljubavna pisma Staljinu”.

Tekst je napisao španjolski dramatičarJuan Mayorga,predstavu je režirala Saša Broz, a glavne uloge tumače Franjo Dijak (Mihael Bulgakov), Anastasija Jankovska (Jelena Andrejevna) i Marko Torjanac (Staljin).

Ova povijesna fikcija inspirirana je crticom iz stvarnog života njezinih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Radnja drame se zbiva u Sovjetskom savezu tridesetih godina prošloga stoljeća. Piscu legendarnog romana ‘Majstor i Margarita’ Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela te se on obraća Staljinu o kojemu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji pa tako i njegova. Jednoga dana dobiva potpuno neočekivan telefonski poziv. Na telefonu je Staljin. Osobno.

Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dvaju suprotstavljenih principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.

Predstava je u dramskoj pretplati i u slobodnoj prodaji. Ulaznice su u prodaji na sustavu www.croatia-tickets.com i na blagajni HNK Zadar ( radnim danom. 11-13h, 18-20h; subotom: 11-13h).Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna.
18. travanj 2024 10:38