Pridonoseći razvoju i širenju talijanske kulture u svijetu, Zajednica Talijana u Zadru od 18. do 24. studenog u svojim službenim prostorijama (Ulica Borelli 8) priprema prigodan program povodom četvrtog izdanja Tjedna talijanske kuhinje u svijetu.
Cilj ove manifestacije je promicanje talijanske kuhinje, tipičnih talijanskih jela i proizvoda te same talijanske kulture kroz razne prezentacije jela, degustacije, tečajeve kuhanja, seminare, ali i kroz film, izložbe fotografija itd..
Tema ovogodišnjeg izdanja je ‘’Edukacija o prehrani: Kultura okusa’’ gdje se naglasak stavlja na zdravu i uravnoteženu prehranu, ali i na tipične te zaštićene proizvode talijanskih pokrajina.
Zajednica Talijana Zadar tom prilikom je pripremila program u kojem će poznati zadarski kuhari Renato Kraljev, Josip Vrsaljko te Robert Pinto u večernjim satima prezentirati pred publikom pripremu tipičnih talijanskih mesnih i ribljih jela te pripremu talijanskih slastica koja će nazočni potom imati prilike i probati te uz to degustirati vrhunska talijanska vina. U ovu manifestaciju je uključen i talijanski dječji vrtić Pinocchio, gdje će djeca uz instrukcije vrsnog kuhara imati priliku naučiti te sama se okušati u izradi talijanske tjestenine.
Manifestacija će se završiti u subotu, 23.11.2019. prigodnim domjenkom.
Dobrodošli su svi gladni dobrog provoda.
PROGRAM ZA TJEDAN TALIJANSKE KUHINJE U SVIJETU
OD 18.11. – 24.11.2019.
18.studeni u 18h
Prezentacija u čast 500te obljetnice smrti Leonarda da Vincija – da Vinci kao genije, izumitelj i inovator u kuhinji
Predavač: Eduardo Kotlar
Prezentacija i degustacija Proseca - Rebuli Prosecco Settegrammi
Chef: Renato Kraljev
19.studeni u 18 h
Predavanje na temu zdrave prehrane i dijetalne kuhinje – Piramida zdravlja
Predavač: prof. Božo Sorić
Talijanske zdrave slastice – Torta Mimosa – prezentacija i degustacija
Chef: Josip Vrsaljko
20. studeni u 18h
Sarde alla Muranese con la polenta morbida - prezentacija pripreme hrane i degustacija
Chef: Robert Pinto
Prezentacija i degustacija vina - Salvaterra Pinot Grigio
Predavač: Eduardo Kotlar
21.studeni u 18h
Pastissada di manzo - prezentacija pripreme hrane i degustacija
Chef: Josip Vrsaljko
Prezentacija i degustacija vina - Salvaterra Marone Clasicco
Predavač: Eduardo Kotlar
22.studeni u 10h
Izdrada tjestenine – Talijanski dječji vrtić Pinocchio (samo za djecu vrtića)
Chef: Renato Kraljev
22.studeni u 18h
Izrada tjestenine – prezentacija izrade i degustacija
Chef: Renato Kraljev
23.studeni u 18 h
Završni domjenak