StoryEditorOCM
ĐiradaPROGRAM 'KINO ZONE' OVOGA TJEDNA

Premijera animiranog filma "1202" o križarskom razaranju Zadra i predavanje o gradskim kinotekama

Piše Zadarski.hr
19. studenog 2019. - 10:50

Srijeda, 20.11., 13 h, Multimedijalna dvorana Kneževe palače

Predavanje: Vlado Ercegović- Kako očuvati gradske kinoteke?


Nakon vikend gostovanja Zagreb film festivala, u srijedu nam u goste dolazi Vlado Ercegović, meštar struke, dugogodišnji voditelj splitske kinoteke Zlatnih vrata, ali i novinar, filmski kritičar sa puno utakmica u nogama. On će tajnama zanata učiti, još zelene, Kino Zonaše i sve zaljubljenike u film, filmsku kulturu i kulturni menadžment.

Na „tapeti“ će biti teme:

- zašto je važno da svaki grad ima svoje (malo) kino

- zašto je važno da to kino bude nezavisno, da postoji povjerenje u voditelje kina uz adekvatni vjetar u leđa od upravljačke strukture

- važnost lokacije, standardnog termina i tehničkih detalja (stolice, zvuk, slike, grijanja/hlađenja) koji uz (dobar) film čine kompletnu projekciju

- važnost komunikacije sa publikom: ne samo preko društvenih mreža, nego i neposredne, verbalne

- odrednice odabira repertoara (razlikovati se od konkurencije, kombinirati art naslove (nezavisna am. produkcija, evropski i ostali ne-američki film, dokumentarni naslovi) sa klasikom, revije i nabava filmova

- zašto u Zlatnim vratima nema kokica, nema foršpana, nema muzike prije i poslije filma

- važnosti potpore kulturnih institucija u gradu, županiji i državi za opstanak kina

- važnosti širenja filmske priče prema školama i fakultetima, urbanim sredinama (udrugama, kafićima i sl.)

- inovativni načini privlačenja publike u Zlatnim vratima (publika bira film preko Facebooka, javna osoba, filmofil skriven u tijelu književnika, glazbenika, novinara, političara, znanstvenika

O važnosti očuvanja gradskih kinoteka razgovaramo u srijedu, u 13 h u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. Ulaz je slobodan.


Subota, 23.11. u 19 h, Koncertna dvorana Kneževe palače

Premijera animiranog filma 1202

U sklopu IV križarskog pohoda ucijenjeni od strane Mlečana stotine lađa s desecima tisuća križarskih vitezova, s gotovo deset tisuća konja i na stotine opsadnih sprava iz smjera Venecije krenulo je prema Zadru s namjerom da uništi kršćanski grad s kojim je Venecija tada bila u labavom primirju.

Film prati i ljubavnu priča viteza i bogumila Maja i predstojnice benediktinskog samostana Kjonije koji u vrtlogu razaranja, u tajnim podzemnim hodnicima koji vode do mora nalaze spas od pošasti i jedini su svjedoci opustošenog grada.

Film će predstaviti autor romana 1202, predlošku po kojem je nastao animirani film, Frane Herenda i redatelj Tomislav Gregl. Ulaz na film je besplatan.


Subota 23.11. u 20 h, Koncertna dvorana Kneževe palače

Zadarska premijera dokumentarnog filma Tusta

Biografski dokumentarac o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, čovjeku koji je prerastao glazbu i postao simbolom slobodnog mišljenja i zdravog razuma. Dugometražni dokumentarac Tusta približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmana legendarnog punk-rock benda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima…

Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ.

Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kada otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Karte, kao i do sad, možete kupiti u uredu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, Zrinsko frankopanska 3 (preko puta pošte na Relji) svakim radnim danom do 14 h, te na dan projekcije od 18.15. u Kneževoj palači.

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra

24. travanj 2024 14:00