StoryEditorOCM
ĐiradaU KALIMA VELIKA OBLJETNICA

Slavi se 400. godina od osnivanja kaljske bratovštine Gospe od Ružarija

Piše Zadarski.hr
24. studenog 2019. - 12:22
Kali A3

U Kalima se slavi 400. godina od osnivanja kaljske bratovštine Gospe od Ružarija koja je osnovana 26. studenoga 1619. i koja djeluje i danas u kaljskoj župi. Knjiga bratovštine (madrikula) trenutno je najstarija knjiga jedne bratovštine sačuvana u original (na glagoljici) na području Zadarske županije i čuva se u Arhivi Zadarske nadbiskupije.

Bratovštine kao civilne i vjerske udruge imale su veliku ulogu u životu stanovništva kroz povijest, a njihove sačuvane knjige izvor su važnih podataka o svakodnevnom životu u pojedinim razdobljima.

Svečana proslava obilježavati će se 25. i 30.studenoga 2019.

U ponedjeljak 25. studenoga održati će se svečana akademija s početkom u 17.00 sati u kino dvorani u Kalima sa sljedećim programom:

Zdravo zvizdo mora (Glagoljaški napjev iz Kali) – Župni zbor i pučki pivači

Predavanje: Bratovština Blažene Gospe od Ružarija kroz povijest – dr. sc. Grozdana Franov-Živković

Guospine litanije (Svečani kaljski glagoljaški napjev – isječak) - Župni zbor i pučki pivači

Predavanje: Tragom vodenih znakova kaljskih glagoljskih rukopisa i Virtualna izložba Kaljski glagoljski rukopisi - dr. sc. Marijana Tomic,

Veliča (Glagoljaški napjev iz Kali) - Župni zbor i pučki pivači

Scensko uprizorenje osnivanja Bratovštine Blažene Gospe od Ružarija – Amaterska scenska družina Kali, režija: Mirko Đinđić

Blagoslov i  Anđeo Gospodnji (župnik, župni zbor i pučki pivači)

Zdravo 'ćerce (Glagoljaški napjev iz Kali) - Župni zbor i pučki pivači

 U Narodnoj knjižnici i čitaonici Kali biti će radionica za djecu: Izrada glagoljskih straničnika koju organizira Udruga glagoljaša Zadar.

U subotu 30. studenoga održati će se sveta misa I prosecija s gospinim kipom, a misu će predvoditi zadarski nadsbiskup mons. Želimir Puljić.

 

26. travanj 2024 10:34