StoryEditorOCM
ĐiradaHRVOJE RUPČIĆ, OSNIVAČ "CUBISMA", NAJAVLJUJE VEČERAŠNJI KONCERT I GOVORI O USPOMENAMA IZ ZADRA

U Diklu sam ljetovao i odrastao, a na večerašnji koncert donosimo tropsko veselje kojim ćemo odagnati tmurne kišne oblake

Piše Zadarski.hr
24. studenog 2019. - 14:34
cubismo

Konga bubnjara i udaraljkaša Hrvoja Rupčića, osnivača „Cubisma", najuspješnijeg hrvatskog sastava u povijesti diskografske nagrade „Porin", možda nećete u Zadru primijetiti u količini u kojoj se znamenitom Kalelargom šeću zadarski zetovi Davor Gobac i Massimo Savić, ali je zato na Diklu Hrvoje kao doma. Tamo ima obiteljsku kuću, odnosno djedovinu, koju posljednjih godina redovito pohodi u jesen kako bi spašavao poplavljeni podrum.

- Ne znam što se događa s vremenom i klimatskim promjenama, ali svaku jesen umjesto na odmor, dolazim spašavati kuću od posljedica vremenskih nepogoda. Ranije sam u Zadru vrijeme provodio u druženju s prijateljima kojih zaista imam puno. Od svojega rođenja ljetujem u Zadru, jer su mi djed i baka u Diklu sagradili kuću. Baš sam nedavno pregledavao albume s fotografijama i pronašao sebe, kao bebu s nekih dvije-tri godine, ispred kuće u Diklu koja se tada početkom 1970-ih počela graditi.

Svakoga ljeta živio sam u Zadru od lipnja do početka škole u rujnu te uživao u djetinjstvu i nesputanom druženju, pa bi nabrajanje anegdota iz Zadra potrajalo cijeli dan. Danas ja svoju djecu na isti način vodim u Diklo, pa mi je Zadar poput drugoga doma ili drugoga grada. Večeras zato dolazim doma na koncert, a donosim malo tropskog veselja kojim ćemo odagnati tmurno i kišno vrijeme - kaže nam Hrvoje najavljujući pravu feštu na advenstkom trgu. Večeras će od 20 sati na adventskom trgu „Cubismo" odraditi drugi ovogodišnji zadarski koncert; prvi je bio u veljači u HNK-u s jazz orkestrom HRT-a.

- Ovaj će koncert biti drukčiji jer će biti na otvorenom prostoru trga, pa neće biti jazz orkestra kao na koncertu u zadarskom kazalištu, ali će zato biti nekih glazbenih novosti - najavljuje Hrvoje, na radost velikog broja fanova, novi i dugoočekivani studijski album. Do izlaska novog CD-a „Cubisma" na proljeće, Zadrani će se na večerašnjem koncertu premijerno upoznati s pet-šest novih skladbi.

- Tek smo ih nedavno počeli izvoditi, pa će Zadrani imati premijeru na nedjeljnom koncertu. Drugo, mi sljedeće godine slavimo 25 godina postojanja benda, pa ovaj koncert predstavlja dobar uvod u obljetničku godinu. Siguran sam kako ćemo ponovno doći u Zadar - obećanje je osnivača najtrofejnijeg hrvatskog glazbenog sastava, za koji je teško kazati kako pripada isključivo jednom glazbenom stilu. Članovi „Cubisma" redom su sjajni instrumentalisti i ljubitelji glazbe koji u osnovi praše afro-kubansku i jazz glazbu, odnosno uzbudljivu glazbenu eklektiku punu ritma i suptilno prožetu različitim zvukovima i stilovima, kojih u njihovoj glazbi ima doslovno iz cijelog svijeta. To je nekako i duh samoga Rupčića koji je proputovao cijeli svijet, bio dio tima „Vlaji na Himalaji" koji je osvojio 6.476 metara visoki Mera Peak, a nedavno se čak i oženio na Biokovu. Putovanje je trajalo i kroz karijeru; Hrvoje je počeo kao gitarista, da bi se konačno pronašao u udaraljkama.

- Tako je to bilo u adolescentsko doba kada se čovjek traži. Bilo je tu malo bluesa i reggaea, gitare i usne harmonike, dok me u potpunosti nije obuzela glazba kakvu sada sviramo, a to je afro-kubanska, ili još je bolje reći – egzotična glazba. Stan mi je inače prepun udaraljki iz cijeloga svijeta, Nepala, Indije ili Irana. Gdje god sam bio, nabavljao sam udaraljke koje doživljavam osnovnim zvukom nekoga područja. Jednako tako volim putovati i u glazbenom smislu, pa mi doma svira glazba iz cijeloga svijeta. Davno sam se zasitio zapadnjačke zabavne glazbe, jer je svijet prevelik i previše šarolik da bi se sveo na samo jednu vrstu glazbe. Na putovanjima se čovjeku počinju otvarati oči, a tada prihvaća različite običaje i kulture. Svijet je prekrasno mjesto koje valja istraživati - glazbena je i životna poruka čovjeka koji će dio toga svijeta zvukom večeras dočarati u Zadru.      

24. travanj 2024 04:26