Zadarski Advent u subotu ujutro bio je pun kao šipak. Ipak, jedna kućica je privlačila više ljudi no ostale. S kućice koja nosi ime "Unusual winter house" širio se miris poznatog jela. Riječ je o skradinskom rižotu kojeg je za Zadrane pripremao Ante Pižić iz Skradina.
- Kuham rižoto preko 25 godina. Držim se recepta najstarijeg živućeg člana kuhara skradinskog rižota. Imao sam tu sreću da on živi samnom u kući i da je to moj otac Paško. Praktički sam taj rižot živio od malih nogu kroz mirise i okuse koji su se širili kućom, govori nam Ante dodajući kako je priprema skradinskog rižota iznimno zahtjevna jer traje oko dva i pol do tri dana dok se sami rižoto kuha 12 sati.
- Posebnost skradinskog rižota leži u tradiciji staroj preko sto godina, a receptura svih generacija skardinskih kuhara koji su kuhali i prije mog oca ostalo je neizmjenjena. Receptura je ista, kao i način kuhanja te način odabira pozicija mesa, govori nam Ante dodajući kako se za skradinski rižoto koristi teletina, iako je temeljac kojim se podljeva rižoto goveđi.
Sudeći po znatiželjnim pogledima i broju ljudi koji su se okupili na zadarskom Adventu, veliki bronzin je zasigurno ostao prazan.