StoryEditorOCM
ĐiradaPONEDJELJAK U KINO ZONI

Zadrani, ovo nemojte propustiti: stiže „Medena zemlja“ , sjajan makedonski dokumentarac i kandidat za Oscara

19. siječnja 2020. - 19:47

Nakon fantastično posjećenih projekcija izvanrednih igranih filmova ''Parazit'' i ''Portret djevojke koja izgara'' siječanj u Kino Zoni nastavlja se već ovog ponedjeljka s iznimno hvaljenim i višestruko nagrađivanim makedonskim dokumentarcem ''Medena zemlja''.

Radnja filma prati medaricu Hatidžu, sredovječnu ženu koja živi s bolesnom i teško pokretnom majkom i svojim pčelama u zabačenom, napuštenom makedonskom mjestašcu. Premda im je život iznimno oskudan i težak, Hatidža i njezina majka žive gotovo harmonično u koheziji s prirodom koja u zimskim danima zna biti osobito okrutna. Za njih dvije sve se promijeni onog dana kad se u mjestašce doseli Hussein sa svojom mnogobrojnom familijom. 

 Kakve posljedice ljudska pohlepa ostavlja na živote nedužnih? Gdje se briše granica između čovječnosti i profita? Ovaj prekrasno snimljeni dokumentarni biser pruža nam odgovore na ta i mnoga druga pitanja i tjera nas na propitivanje vlastitih života. Koliko nam je uistinu potrebno za komotan život? Kakvo nasljeđe ostavljamo onima koji slijede? Na trenutke predivan, inspirirajući i gotov poetičan, a s druge strane iznimno okrutan, mučan i težak za gledanje, ''Medena zemlja'' je dokumentarac koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Od pustih priznanja na festivalu u Sundanceu pa sve do jedinstvenih nominacija za Oskara u kategorijama najboljeg dokumentarnog filma i najboljeg stranog filma, ''Medena zemlja'' nastavlja svoj pobjednički put, a zahvaljujući vrijednoj ekipi Kino Zone, zadarska publika će ga moći pogledati ovog ponedjeljka u 20h u prostorijama Koncertne dvorane Kneževe palače. Nakon same projekcije bit će upriličen moderirani razgovor s izv.prof.dr.sc. Janjom Filipi iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Zlatkom Elveđijem iz Pčelarske udruge Dalmatina. Razgovor moderira umjetnički voditelj Kino Zone, doc.dr.sc. Mario Županović.

Ulaznice možete kupiti svakim radnim danom od 8 do 14h u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka. Obavezno dođite jer će platnom Kino Zone teći prava filmska med!

26. travanj 2024 16:31