StoryEditorOCM
ĐiradaU KINO ZONI

"Srbenka" - jedan od najboljih hrvatskih dokumentaraca prošlog desetljeća

22. siječnja 2020. - 10:49

Mini ciklus dokumentarnih filmova u Kino Zoni započet ovog ponedjeljka uz ''Medenu zemlju'', makedonskog kandidata za nagradu Oscar, nastavlja se već u četvrtak, 23. siječnja s jednim od ponajboljih hrvatskih dokumentaraca prošlog desetljeća, Sljepčevićevom ''Srbenkom''.

Radnja ovog intrigantnog i emocijama nabijenog dokumentarca vraća nas u 2014. kad kontroverzni, ali napose osebujni kazališni redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja predstavu o Aleksandri Zec, dvanaestogodišnjoj djevojčici srpske nacionalnosti ubijene 1991. u Zagrebu skupa s roditeljima od strane petero pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a.

Tijekom iscrpnih proba, glumci i redatelj proživljavaju vlastite konfrontacije s tematikom predstave, nacionalnim nabojem i krivnjom. Dodatnu dozu emocija unose i djevojčice iz lokalne glumačke škole od kojih se jedna deklarira kao Srpkinja.

Sljepčevićeva ''Srbenka'' je jedan od onih filmova kojeg s lakoćom možemo okarakterizirati kao teškog, a nerijetko i mučnog za gledanje, no apsolutno nužnog. Priča na jedan izniman način propituje teme nacionalne mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije, odnosno, posljedice istih na živote djece srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i samu čovječnost.

Vrijedi naglasiti da se ''Srbenka'' okitila brojnim priznanjima od kojih se ističu nagrada publike i 'Zlatno srce Sarajeva' na festivalu u Sarajevu, „Doc Alliance Selection Award“ na festivalu u Cannesu, glavna nagrada i nagrada kritike na 'Danima hrvatskog filma' te brojne druge, odnosno, kako je ovo prvi hrvatski dokumentarni film koji je otkupljen i prikazan na HBO-u.

Nakon projekcije filma bit će upriličen razgovor s autorom filma Nebojšom Sljepčevićem, aktualnim dobitnikom nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, kojeg će moderirati umjetnički voditelj Kino Zone, doc.dr.sc. Mario Županović te filmski kritičar i producent Kino Zone, Ivica Perinović.

Ulaznice se svakim radnim danom od 8 do 14 sati mogu kupiti u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji), te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka.

Projekcija filma će se održati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u četvrtak. 23. siječnja, s početkom u 20 sati.

19. travanj 2024 01:56