StoryEditorOCM
GastroOtrov na policama

Ugledni neuropsihijatar ove namirnice naziva ‘tužnom hranom‘: loša prehrana ne narušava samo tijelo, nego i duh; Evo što sve treba izbjegavati

Piše dv
5. svibnja 2022. - 20:07

Hrana koja izaziva bolesti "krije" se u prodavaonicama, na tržnicama, a Espreso donosi savjete kako je prepoznati, prema uputama koje je u nedavno objavljenoj knjizi iznio klinički neuropsihijatar ​Daniel Amen​, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Ove namirnice nazivam 'tužnom hranom' jer u nama izazivaju loše raspoloženje, podižu tenziju, a spuštaju nivo naše energije - rekao je doktor Amen. Kao primjer izdvojio je omiljeni talijanski specijalitet - pizzu. Nju svi vole - brzo se priprema, jeftina je, zasitna i ukusna. To su pozitivne strane. Ali...

- Ovakva hrana vam nabrzinu daje energiju, da bi vas poslije toga 'izmorila'. Ako je smrznuta pizza u pitanju, proizvođači su radili na tome da okus izazove paljenje moždanih centara za zadovoljstvo i otpuštanje supstanci koje izazivaju osjećaj radosti. Zbog toga se 'navučemo' na brzu hranu, ali je ona prepuna nezdravih sastojaka koji se kasnije odraze na zdravlje. Nije u pitanju samo fizičko stanje organizma, već i psihičko - rekao je neuropsihijatar.

Prehranu tipičnog Amerikanca doktor Amen u svojoj knjizi naziva "tužnom dijetom" (SAD - Standardna Američka Dijeta).

- Sadrži tvari koje loše utječu na mentalno, emocionalno i tjelesno blagostanje. Ovakva prehrana povećava rizik od demencije, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, raka, poremećaja anksioznosti i drugih problema sa zdravljem - rekao je neuropsihijatar koji već trideset godina istražuje vezu između hrane i stanja organizma.

U nastavku su vrste namirnica koje izazivaju umor, stres, pa čak i anksioznost i osjećaj beznađa, ako ih jedemo svaki dan.

Prerađena hrana

Hrana puna pesticida

Namirnice koje izazivaju "skok" šećera u krvi

Hrana s niskim sadržajem vlakana

Umjetne boje i sladila 

Namirnice pune hormona

Namirnice životinjskog porijekla tretirane antibioticima

Hrana koja "stiže" u plastičnim pakiranjima

19. travanj 2024 19:06