StoryEditorOCM
GastroZNATE LI?

Vječne su dvojbe s čim je bolje započeti dan, šalicom kave ili čaja? Ali prije jednog ili drugog trebali biste popiti nešto sasvim treće, donosimo šest jako važnih razloga za to

Piše M.P./ sd
9. studenog 2021. - 16:23

Većina dan započinje šalicom kave ili čaja kako bi se razbudili. Poneki ipak biraju vodu, ali uglavnom hladniju kako bi se osvježili.

Međutim, najbolji način pijenja vode na na prazan želudac je kada je ona topla, jer to nudi najviše zdravstvenih prednosti, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svakodnevno pijenje tople vode natašte pogoduje probavnom sustavu i potiče uklanjanje toksina koji utječu na imunološki sustav.

Stoga je najbolje započeti dan čašom tople vode. To smanjuje aktivnost slobodnih radikala u tijelu i stvara zaštitnu barijeru protiv bolesti.

Dakle, iako topla voda nije baš ukusna, postoji mnogo razloga zašto je početi piti. Probajte samostalno, ili ako vam to ne odgovara, dodajte limun ili jednostavno napravite čaj. Evo šest razloga zašto je jutro dobro započeti toplom vodom na prazan želudac.

Poboljšava probavu

Šalica vode na prazan želudac može očistiti vaše tijelo od toksina koji utječu na vaše zdravlje. Voda i druge tekućine stimuliraju probavni sustav. Pomažu našem tijelu da bolje probavi i izbaci hranu. Uz hladnu vodu nakon jela probava je otežana. Stoga stručnjaci preporučuju čašu hladne vode zamijeniti toplom.

Sprječava zatvor

image
Ispijanje tople vode može pomoći u poboljšanju crijevnih pokreta u borbi protiv zatvora

Mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo teško su probavljive. Zbog toga mnogi ljudi pate od usporenog rada crijeva. Ovo stanje, također poznato kao zatvor, uzrokuje poteškoće u uklanjanju otpada iz tijela, nadutost u trbuhu, bol i nelagodu.

Dakle, ispijanje tople vode može pomoći u poboljšanju crijevnih pokreta u borbi protiv zatvora. Kao rezultat toga, stimulirajući probavu, ova zdrava navika je vitalna za eliminaciju otpada.

Izvrstan za svakodnevne bolove

Šalica tople vode ponekad može biti najbolji lijek za ublažavanje menstrualnih grčeva i glavobolje. Toplina ima smirujući učinak na tijelo.

Pomaže opuštanju trbušnih mišića kako bi se ublažili grčevi. Dakle, ispijanje tople vode može potaknuti cirkulaciju, što je čini idealnom za liječenje grčeva u mišićima.

Gubitak težine

Pijenje tople vode na prazan želudac idealno je za mršavljenje. Topla voda podiže tjelesnu temperaturu i metabolizam. Stoga potiče sagorijevanje masti. Ispijanje tople vode poboljšava rad gastrointestinalnog trakta i bubrega. Idealno bi bilo piti toplu vodu s limunom.

Poboljšava cirkulaciju

Ispijanje čaše tople vode potiče uklanjanje masnih naslaga iz tijela, zajedno s naslagama koje utječu na živčani sustav. Kao posljedica toga, moguće je eliminirati toksine koji kruže tijelom, poboljšavajući cirkulaciju i pročišćavajući krv. Dakle, topla voda pomaže opuštanju mišića i stimuliranju protoka krvi.

image
Čaj

Sprječava prijevremeno starenje

Jednostavna navika pijenja tople vode na prazan želudac pomaže u sprječavanju preranog starenja i njegovih simptoma. Kada naše tijelo nakuplja toksine, ono postaje sklono bolestima i starenju.

Srećom, šalica tople vode ujutro potiče detoksikaciju i sprječava mnoge različite bolesti. Osim toga, pijenje tople vode idealno je za popravak stanica kože i elastičnost.

I zapamtite, u blagodatima tople vode najbolje je uživati s limunom ili čajem.

15. travanj 2024 22:19