StoryEditorOCM
ZabavaKERAMIČKI UNIKATI|

ELEMENTS CRAFT Od četiri elementa rađa se naše ‘živo biće‘ koje živi s vama, a i lijepo je za viđet‘!

Piše Lorita Vierda
26. prosinca 2020. - 17:19
Povratak sebi, rukama, zemlji, u kojem god obliku - sve to čujemo i vidimo sve češće u ovoj nesretnoj godini koja je zapravo po tom pitanju sretna. Takva je situacija i s Marijom Đangradović koja se iz 'stalnog' posla i radnog vremena, odlučila skupa s mladićem Josipom Bijele, inače pomorcem, posvetiti radu s rukama. Nečemu čime se nikad nije bavila, a zanimalo je. Nečemu čime se nikad nije namjeravala baviti, sve do ove godine. I otvorili su radionicu Elements Craft.
-Sve je počelo idejom i željom da radimo nešto „s rukama“, nešto što nismo nikad prije radili... Odabrali smo glinu jer smo oboje praktični po prirodi i obožavamo posuđe, naročito ono unikatno, nešto što iskače iz okvira svakodnevice. U vrijeme kad se ideja rodila (preko poruka budući da je Josip tada plovio, po struci je pomorac) ja sam radila uredski posao provodeći sate za kompjuterom i radeći s brojevima, pritom poštujući razna pravila i obrasce u kojima nije baš bilo mjesta za kreativnost, a na koju sam naučila kroz školovanje i rad u svojoj restauratorskoj struci. Vizija, sati provedeni za lončarskim kolom te ohrabrivanje posebno od strane jednog bliskog člana obitelji doveli su do osnivanja obrta i upućivanje u jedan sasvim novi svijet pun mogućnosti i izazova. Rođendan je bio 9. studenoga 2019. Strahu nije bilo mjesta od samog početka ali zato je postojala određena neizvjesnost koja je golicala maštu i ruke da rade dalje te donijela još više prakse kroz učenje na vlastitim pogreškama", priča nam Marija, jer Josip je trenutno na brodu.

image
Elements Craft, Cavtat, keramičko unikatno posuđe

 

Krenuti s nule


-Postupak izrade predmeta od gline je dugotrajan. Ponekad ideja o obliku i namjeni dolazi dok se rukama oblikuje kugla gline za obradu na lončarskom kolu, nekad dobijemo okvirne ili definirane smjernice unutar kojih izrađujemo personalizirane predmete, a ponekad samo izrađujemo niz istih predmeta, prakse radi. Sve počinje s glinom koja se reže žicom iz bloka gline te se mjeri potrebna gramaža za određeni predmet. Odgovarajuća gramaža se utvrdi postupkom pokušaja i pogreške, a nakon nekog vremena dobiješ unutarnju prosudbu o tome koliko ti je gline potrebno za određeni predmet. Izmjerena glina se mijesi da bi joj se poništila memorija paketa/bloka u kojemu je bila zapakirana te se oblikuje u kugle pogodne za lakše „vrćenje“ na kolu. Kod već zadanih dimenzija konačnog predmeta, osim gramaže treba se planirati i stezanje gline prilikom sušenja i pečenja. To obično bude oko 10 posto širine i dužine pa se tih 10 posto već pri „vrćenju“ nadodava na dimenzije. Nakon „vrćenja“, dobiveni predmet se stavlja na sušenje na jedan ili više dana ovisno o tome koja je glina korištena te kakvi su mikroklimatski uvjeti (zimi je potrebno više vremena za sušenje). Da bi se spriječilo prebrzo sušenje te se imala kolika-tolika kontrola, predmeti se prekrivaju plastičnim presvlakama. Kada se predmet dovoljno osušio, vraća se na kolo kako bi ga se obradilo alatima ilitiga „istrimalo“. U ovoj fazi uklanja se višak gline s dna predmeta koji je u fazi „vrćenja“ koristio kao potpora za cijeli predmet, oblikuje se dno te se predmet rezbari ili ukrašava na razne načine. Ovako predmet dobiva konačni oblik", opisuje Marija tek prvi dio.

image
Elements Craft, Cavtat, keramičko unikatno posuđe

 

Suši, peci, trimaj, pali...


-Prvo pečenje slijedi par dana nakon trimanja, kada je predmet na dodir potpuno suh, a vlaga koja je ostala je uglavnom ona međumolekularna. Prije pečenja svaki od predmeta se pregleda te se finim brusnim papirom uklone moguće nepravilnosti. Pri sušenju su moguća napuknuća ili djelomično odvajanja naknadno dodanih dijelova (npr. ručka na šalici) te se u ovoj fazi i oni ispravljaju smjesom gline i octa koju sami zamiješamo. Predmeti se za prvo pečenje slažu u peć na način da se mogu slagati jedan na drugi koliko je to dopuštaju dimenzije peći. Ovo pečenje traje nešto više od 8 sati, a peć se hladi oko 48 sati. Postoje razni dijagrami koji prikazuju pri kojoj se temperaturi događa određena promjena na materijalu (potpuni gubitak međumolekularne vlage, isparavanje kemijskih spojeva i sl.) te se prema tome odrede faze pečenja (s održavanjem određene temperature ili bez) i programira regulator peći. U drugom pečenju se peče glazura. Predmeti se pripremaju na način da se za to namijenjenom voštanom emulzijom premaže tj. zaštiti sve što se ne želi glazirati. To u pravilu bude dno predmeta jer glazura ne smije dodirivati policu peći te neki ukrasni dijelovi predmeta. Glazura se nanosi uranjanjem predmeta u kantu s glazurom, polijevanjem, prskanjem, oslikavanjem podglazurnim bojama i sl. U ovoj fazi se pazi da se ne nanese predebeli sloj glazure koji bi pri temperaturi većoj od 1000°C mogao skliznuti na policu peći i tako ju oštetiti zajedno s predmetom. Iz istog razloga, predmeti se slažu jedan po jedan u peć, bez slaganja jedan na drugi. Nakon eksperimentiranja s nekim komercijalnim glazurama, odlučili smo sami izrađivati glazure koristeći za to namijenjene sirovine po zadanoj recepturi. Glazure su testirane za sigurnu uporabu hrane („food safe“), a predmeti se mogu prati u perilici za posuđe. Paljenje glazure traje oko 5 sati i dosta je agresivnije od prvog paljenja. Ovako nastaje konačni proizvod. Ali priča s glinom nema kraja. Ostaci gline koji su se stvorili pri cijelom procesu izrade predmeta se skupljaju i recikliraju za ponovnu uporabu… Jako malo gline se stvarno nepovratno izgubi.", opisuje nam što se sve događa u maloj radioni u Cavtatu, u Tihoj.

image
Elements Craft, Cavtat, keramičko unikatno posuđe

 

Peti element


-Glinu nabavljamo preko lokalnog distributera iz Njemačke, a sirovine za glazure i alat (ako ga Josip ne izradi) naručujemo iz Velike Britanije. Glina koju koristimo je uglavnom fino šamotirana kako bi posuđe bilo što dugotrajnije, a koristimo nekoliko vrsta.
Lokalna glina nas također zanima jer negdje u budućnosti imamo u planu napraviti i vlastitu mješavinu gline. Ako se koristi sama, nažalost zbog određenih karakteristika ne odgovara nam za namjenu predmeta koje izrađujemo. Dosad već skupljena glina je u fazi reciklaže koja iziskuje barem 6 mjeseci sušenja. A idealna mješavina će također nastati kroz proces eksperimentiranja, kad za to dođe vrijeme." Ovaj se par zapravo nije prestrašio pandemijskim čudesima, dapače, priča Marija.
-Covid-19 pandemija je stigla u prvoj godini poslovanja što naizgled nije bilo obećavajuće, ali kad sumiramo kroz što sve smo prošli (i s obzirom na okolnosti), presretni smo. Uspjeli smo prodati dosta toga in-situ u svojoj radionici/butizi u Cavtatu kad su mjere malo bile popustile ali glavninu smo odradili kroz razne „beskontaktne“ narudžbe. Cijela godina je bila idealna prilika za usavršavanje na svim poljima poslovanja i razrađivanje ideja za koje možda ne bi imali vremena u nekim drugim okolnostima. Ovim putem najavljujemo i nastanak webshopa o kojemu ćemo detaljno obavijestiti na društvenim mrežama!"
Interesantno je i samo ime obrta-radionice, Elements Craft. "Ime obrta dolazi iz osnovnih elemenata koje koristimo u izradi predmeta. Glina je zemlja kojoj se dodaje voda, suši se na zraku i pali u peći. Finalni rezultat je predmet napravljen od početka do kraja ručno i time se odlikuje jednom lijepom vrijednosti koja je najmanje materijalna." Za planove je možda rano, svakako, kasno nije nikad, priča Marija koja ipak i unatoč svemu, planira.
-Stalno i trajno smo u planovima. Posebno onima koji ne ovise ni o kakvim vanjskim okolnostima kao što je pandemija. Planiramo što napraviti i s čim se pozabaviti sljedeće. Imamo razne ideje u domeni podizanja kvalitete poslovanja ali i proširenja ponude. Posebno nas veseli raditi personalizirano posuđe za restorane koji će povećati kvalitetu ponude hrane posluživanjem na unikatnim tanjurima. Planiramo kako sagraditi vlastitu peć na drva i krenuti u tom smjeru istraživanja i eksperimentiranja. Planiramo kako pojednostaviti recepturu glazura bez gubitka kvalitete te kako dobiti glazure određenih nijansi boja, efekata i sl. Stvarno previše toga kreativnoga se mota našim glavama!"
23. travanj 2024 23:08