StoryEditorOCM
ZabavaSERIJA TJEDNA |

EMILY U PARIZU Kušanov Koko dobio je društvo. U francusku metropolu stigla je i Amerikanka Emily, modno osvještena ljubiteljica croissanta

Piše Gabrijela Bijelić
24. prosinca 2020. - 10:49
Kušanov detektivski klasik 'Koko u Parizu' sa svojim je dječjim istražiteljima u Gradu svjetlosti zasluženo ušao u anale hrvatske književnosti. 'Emily u Parizu', Netflixova eskapistička serija s potpisom veterana Darrena Starra (Beverly Hills, Melrose Place, Seks i grad), uvodi nas pak u svijet visoke mode iz 'starog normalnog' kad su modeli pistom još šetali bez maski, a društveni život Parižana doslovce bujao. I sigurno je već da ovo djelo neće postati klasik.

Gledateljstvu iz kolektivnog bunkera 'novog normalnog' Starrov uradak čini se prilično nestvarnim, baš kao i svakodnevica francuske metropole koja je u seriji sva uglancana, šarmantna i fancy. Takva je i glavna junakinja Emily, mlada Amerikanka koja nadobudno dolazi raditi u Pariz.

Ljupku marketinšku stručnjakinju ljupko glumi Lily Collins. Kći slavnog bubnjara Phila Collinsa i jedna od većih talenata novog naraštaja, trudi se naslovnu junakinju izvući iz šablonizirane priče o američkom snu usred Europske unije. Pariz koji dočekuje Emily grad je s kartoline, popis općih mjesta poznatih svakom putniku (ne)namjerniku.

Stanovnici glavnog grada nestvarno su unificirani, umišljeni i intrigama skloni bezveznjaci, neradnici i preljubnici. Ni u jednom kadru nema 5tu doticaja sa stvarnošću, nema terorizma, beskućnika ni žutih prsluka, sve sami protagonisti iz paperja koji nemaju problema s modnim izričajem, ali imaju s profilacijom.

Da je serija rasadnik predrasuda i plošnih likova priznao je neizravno i francuski glumac Lucas Bravo, koji u seriji tumači predmet Emilyina romantičnog interesa, no odmah se ispravio i poručio da je nerealan prikaz Pariza upravo ovo što nam treba u bijegu od grube stvarnosti. I nije mogao bolje opisati serijal koji izmiče realnosti toliko da je i junakinjin Instagram profil smiješno amaterski, takav da bi ga pravi influenceri pošteno ismijali.

Nakon odgledane prve sezone, dojam je da je veliki mag Darren Star sve posložio ne bi li u teškim korona vremenima prinudno reprizirao uspjeh 'Seksa i grada'. I žensku publiku privukao eksterijerima s blještavim odjevnim kombinacijama. A kreacije, nimalo slučajno, potpisuje kostimografkinja u čijim se krpicama prije petnaestak godina ekranom prošetkivala Sarah Jessica Parker kao novinarka Carrie Bradshaw.

Kritikama unatoč, 'Emily u Parizu' ostaje s nama još neko vrijeme jer ide druga sezona. Netflix je u njezinu paradiranju očito našao računicu. Ipak, korona ne popušta, a ljudi traže odušak...
16. travanj 2024 20:33