StoryEditorOCM
ZabavaISPOVIJEST

Hrvatska medicinska sestra ogorčena kolegicama: ‘Samo tračaju, ne gleda se kako tko radi, nego tko je čija ljubavnica‘

Piše dv
29. ožujka 2023. - 17:36

Na FB stranicu Hitna uživo, koja okuplja djelatnike Hitne pomoći iz cijele Hrvatske i njihove simpatizere, javila se jedna medicinska sestra.

Pa kaže:

- Redovno pratim vaše objave i kao zdravstveni djelatnik divim se koliko ste složni, dok mi u bolnici s prijezirom gledamo jedni na druge. U potpunosti vrijedi ona čuvena: Sestra je sestri najveći neprijatelj. Nekoć je za rad u bolnici trebala "debela veza", izrazito dobar prosjek ocjena te dobre kritike s pripravničkog staža, no danas zbog deficita medicinskog kadra, samim time što više nema pripravnika (uveden je petogodišnji program obrazovanja za medicinske sestre opće njege te su prvostupnici sestrinstva također pošteđeni istog) uopće ne postoje nekakvi preliminarni testovi kako bi se uvidjele kvalitete svakog od pristupnika natječaju.

Ama baš nikakve selekcije nema. Glavne medicinske sestre/tehničari uopće više ne gledaju niti cijene trud, zalaganje, znanje i vještine svojih zaposlenika, već nagrađuju one koji im dolaze s tračevima, a u velikom broju slučajeva preispituju privatan život svojih djelatnika.

Zar im to što su glavne medicinske sestre daje za pravo da rade takvo što, posebice sada kada se svi mogu opozvati na čuveni GDPR? Stava sam da je zdravstvo u rasulu upravo iz tih razloga. Fokus je na tome tko je čija supruga, djevojka, ljubavnica,... koliko materijalne imovine posjeduje svaki pojedinac te koje potencijalne veze ima, tako da su oni koji znaju svoj posao, trude se i zalažu, a u istovremeno nisu "nečiji" u potpunosti degradirani, a onog trenutka kada više ne mogu tolerirati svu tu nepravdu i nepotizam kao obrazloženje bivaju stigmatizirani kao luđaci i buntovnici.

Mnoge kolege dijele mišljenje tih istih buntovnika, ali malo tko će javno istupiti i potvrditi istinitost toga, što kod Vas nije slučaj i na tome Vam svaka čast - navodi ta sestra.

A onda je krenula lavina komentara:

- Uvik se misli da je najukusnije voće u tuđem vrtu. A sto mislite da na Hitnoj nema tračeva, podmetanja… To draga moja postoji u svakoj firmi, nema zajednice i tvrtke (zdravstvene ili bilo koje druge) koja je toga pošteđena, bilo ovdje ili u Švedskoj. Treba samo steći umijeće kako to ne slušati i zamoliti kolege da vam ne dojavljuju privatne i nebitne gluposti i tračeve koje je netko ispričao o vama ili drugim kolegama. Kad to napravite život će vam se, virujte mi, promijeniti. Bavite se samo poslom i okanite se ćakula, bilo da ih prenosite ili slušate. I bit će vam lakše. Znam, lako je to reci, a teško učiniti. Ali ako ste pametni i želite opstati najbolji je način da trenirate kako to ignorirati, a onda ćete se s vremenom usavršiti i sve manje mariti za cakule. Reagirajte i nervirajte se kad je nesto vezano direktno uz posal, a cakule pustite niz vodu. Naravno, ako je nesto važno i izvan posla, saslusajte, ali tu treba trijaza informacija - bitno od nebitnoga.

Dakle, ako je nesto sto će utjecati na vas posal, život, saslusajte, a ako je to neka glupost koja će vas samo uzrujati, a neće vam pomoći, onda zamolite dojavljivace da takve informacije preskacu. Kad vam netko zeli ispričati trač iz nečijeg privatnog života, recite da vas to ne zanima. Izgubit ćete neke kolege, ali imat ćete mir. A te je kolege - tracarose, vjerujte mi, bolje izgubiti jer jedan dan će tema biti vaša kolegica, a sutra vi. Ukoliko je netko širio laži ili vas diskriminirao, klevetao vas i iznosio vase privatne prike, e tu ne bih šutio, to odmah prijaviti Upravi i preplašiti ga jer su ti ljudi kukavice. Kleveta je kazneno djelo, može i odvjetnik poslati pismo upozorenja. I za kraj: Oni najbolji, makar se malo načekali, kad-tad isplivaju… Sretno. - navodi se u tom postu, donosi Slobodna Dalmacija.

23. travanj 2024 13:59