StoryEditorOCM
ZabavaTIKTOK SAVJETI

Novi trend: pijenje krumpirovog soka za brzo izlječenje upale grla. Evo što stručnjaci kažu na ovu neobičnu metodu

Piše MOZAIK SD
7. ožujka 2023. - 10:12

Novi TikTok trend posvećen je iscjeljivanju bolesti, točnije boli u grlu - prirodnim sokom.

 Naime, jedna je žena na ovoj videoplatformi objavila video u kojem je objasnila da je upalu grla svoje kćerke zaliječila sokom od krumpira. Video je od tada obrisan, a zbog širenja dezinformacija prikupio je brojne kritike.

"Simptomi su nestali za dva sata", rekla je ponosno. Ipak, mnogima se ovaj savjet nije svidio, a liječnici su javnosti objasnili zašto je ovaj sok potencijalno opasan. 

Dr. Idz je tako na svom TikToku odlučio reagirati na neutemeljene savjete osobe koja nije stručna. Rekao je da su video ove žene i savjet koji daje "najopasniji koje je ikada vidio".

“Ne liječite vaše dijete sokom od krumpira ako ima jake simptome. Čak i ako se čini da sok od krumpira olakšava upalu grla, ublažavanje simptoma ne znači da je bakterijska infekcija izliječena”, objasnio je savjetujući tradicionalniji put liječenja.

"Ako vaše dijete ima streptokoknu upalu grla, liječite ga brzo i pravilno. Ne slušajte nestručne ljude na društvenim mrežama”, dodao je.

Inače, streptokokna upala grla vrlo je zarazna, širi bliskim kontaktom, a manifestira simptomima sličnima gripi - brzim pojavljivanjem otoka, boli u grlu, bolovima u tijelu i povećanjem limfnih čvorova.

Dr. Idz objasnio je da se ovoj bolesti treba pristupiti vrlo ozbiljno jer se može proširiti i na druge dijelove tijela i uzrokovati neku vrstu bolesti bubrega, reumatsku groznicu i ostala dugotrajna oštećenja.

Na video je reagirao i doktor Rubin, pedijatar.

“Postavio sam video o ovome, uglavnom urlajući jer me ljuti kada vidim kako se ljudi izvlače izmišljajući ove stvari”, napisao je doktor Rubin. U videu je objasnio da ne postoje dokazi o efikasnosti koju krumpir ima u liječenju bolesti grla te da se ona mora liječiti antibioticima. 

20. travanj 2024 16:42