StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

SLUČAJ RICHARDA JEWELLA Novim je uratkom zakleti republikanac Clint Eastwood razljutio medije, FBI i cijeli #MeToo profeministički pokret

7. veljače 2020. - 16:17
U godini kad proslavlja okrugli, 90. rođendan, glumački veteran Clint Eastwood počastio nas je novom malom redateljskom delicijom iz američke povijesti.

Riječ je o 'Slučaju Richarda Jewella', biografskoj drami koja tematizira bombaški napad na civile tijekom Olimpijskih igara 1996. u Atlanti. Svojevrsna uvertira nadolazećem desetljeću globalnog terorizma i eri interneta prati životnu priču entuzijastičnog patriota, zaštitara Richarda Jewella (Paul Walter Hauser) kojeg FBI i mediji u nekoliko dana od heroja pretvaraju u zločinca za jednokratnu upotrebu.

Novim je uratkom zakleti republikanac Eastwood razljutio (najmanje) dvije američke institucije i cijeli jedan profeministički pokret koji posljednjih godina caruje Hollywoodom. 'Prvouvrijeđeni' su mediji koje redatelj u filmu bez zadrške optužuje za lešinarenje i uništavanje života običnih ljudi.

Zamjerio se starina Clint i tajnim službama koje prikazuje kao leglo prijetvornosti i diletantizma. Staje na žulj i #Metoo pokretu jer danas pokojnu novinarku Kathy Struggs (Olivia Wilde) koja otkriva slučaj Jewell portretira kao polupismenu karijeristicu koja seksom dolazi do ekskluziva. Sve spomenuto odrazilo se na prijem i zaradu filma koji su mainstream kritičari u većini proglasili kontroverznim, pa i zlonamjernim podbačajem.

To ostaje njihov problem jer je redatelj definitivno postigao cilj. Isprovocirao je žestoku reakciju i kroz sjajne interpretacije lansirao tri pamtljiva filmska lika. Walter Hauser, dosad pretplaćen na epizodne uloge glumački je detonirao u naslovnoj ulozi dobroćudnog 'teškaša' i razočaranog domoljuba Jewella.

Standardno pouzdani oskarovac Sam Rockwell odličan je u roli Jewellova branitelja, ekscentričnog odvjetnika koji ustaje protiv nepravednog sustava kako bi izbavio klijenta.

Posebno priznanje zavređuje oskarovka Kathy Bates (nezaboravna u Misery iz 1990.), ove godine nominirana za najbolju sporednu ulogu. Zasluženo, jer je Jewellovu majku Bobi odigrala izražajno i suptilno, kao prava meštrica zanata. Prigovora nema ni na Wilde koja je svoju hirovitu junakinju sazdala od mana s natruhama čovječnosti.

Neki su se iznenadili što je 'Jewell' nakon tolike omraze uopće upao u konkurenciju za Oscare, no čudo je zapravo što se ne natječe za više kipića. Politički atipično nekorektan i provokativan, 'Jewell' ne drži stranu ni vladajućima ni oporbi, nego podržava malog čovjeka u velikoj nevolji. Već samo zbog toga zaslužuje respekt.
25. travanj 2024 02:04