StoryEditorOCM
ZabavaJASNA PORUKA |

‘TERE‘ STALA U OBRANU KOLEGICE Svi znamo tko je Josipa i koliko vrijedi!

Piše Vinko Paić
21. veljače 2020. - 11:05
Zagreb, 190218. Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Koncert Tereze Kesovije, Tereza to sam ja, u povodu obiljezavanja 60 godina umjetnickog rada. Na fotografiji: Tereza Kesovija.CROPIX
Način na koji je naša legendarna pjevačica Josipa Lisac izvela hrvatsku himnu na inauguraciji novog predsjednika Zorana Milanovića izazvao je prilično burne reakcije. Njena izvedba Lijepe naše pokrenula je burnu raspravu na društvenim mrežama, ali ibizarne kaznene prijave protiv Josipe Lisac.

- Moram vam kazati da Josipi sigurno nije lako, nismo se čule u međuvremenu, ali nije to lako. Taj silni negativni publicitet usmjeren prema njoj! Zaista nije u redu i nepodnošljivo je to što joj se događa.

Josipa je Josipa i od nje se točno zna što se može dobiti i da će pjesme izvesti na jedan specifičan način. Ona je to maestralno odradila, štitim je i branim ovim putem. Stoga kakva tužba? Nema smisla niti da pričam o tome i svi kolege glazbenici trebali bi biti na strani Josipe - rekla je Gabi Novak, donosi Jutarnji.

- Svi znamo tko je Josipa i koliko vrijedi - kratko je poručila Tereza Kesovija, a Maja Blagdan drži da tužba nije utemeljena.

- Svakako sam na Josipinoj strani, ne podržavam tu tužbu i smatram je pretjeranom - kazala je Blagdan.

Splitska pjevačica Zorica Kondža ističe da joj je žao zbog svega što se dogodilo Josipi i da je uopće do ovoga došlo.

– Sigurno nije namjerno izvela himnu onako kako je izvela. Učinila je to na svoj način, smatrajući da u izvedbi nema ništa loše i neprimjereno.

Nikako s mišlju da povrijedi nečije osjećaje. Nisam se mogla nadati da će netko podići tužbu, ali eto, očito je tom gospodinu povrijeđen ponos.

Svatko se ima pravo buniti, ali treba imati valjanu osnovu. U ovom slučaju, autori hrvatske himne nisu ni živi. Još bih dodala da se svi mi glazbenici trebamo pridržavati pravila struke i uvijek paziti da ne povrijedimo autora nekog djela, on je ipak tu najvažniji - veli Kondža.
A da je riječ o čistom pravnom egzibicionizmu, odlučan je odvjetnik Anto Nobilo.

– Nema tu nikakve podloge za pokretanje kaznenog postupka. Josipa je legitimno dala svoju glazbenu verziju himne i riječ je o njezinoj umjetničkoj slobodi, nekome se može svidjeti, nekome ne.

Ona ovime nije naštetila ugledu Hrvatske i država se u ovo ne smije miješati - zaključio je Nobilo, naglašavajući da ne pamti da je ikad netko nekoga tužio radi izvođenja himne, piše Jutarnji.

Vezane vijesti:

NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE NA JOSIPINU IZVEDBU HIMNE Sada su reagirali iz krovne udruge hrvatskih glazbenika: ‘Javljamo se na njezinu molbu...‘
‘JOSIPA LISAC‘ S PLAVIM KLOBUKOM Marin Bukvić do suza nasmijao korisnike društvenih mreža
Josipa Lisac kazneno prijavljena zbog izrugivanja s Lijepom našom
PREVIŠE UMJETNIČKE SLOBODE?! "Lijepa naša" u izvedbi Josipe Lisac izazvala brojne komentare
19. travanj 2024 05:23