StoryEditorOCM
ZabavaVisinski taksimetar

U Izraelu počeli probni letovi letećih taksija, dronovi će najprije prevoziti teret, a poslije i ljude

Piše dv
6. lipnja 2023. - 08:14
Izraelci planiraju raditi i na uspostavljanju nadzora zračnog prostora na sličnom principu kao već postojeća kontrola letova (ilustracija)/Shutterstock

Dronovi se već nekoliko godina koriste u snimateljske, zabavne i ostale svrhe, dok je u ratu njihova primjena puno šira i razornija. Međutim za dronove postoje i puno veći planovi, kao što su prijvoz robe i putnika.

Izraelske vlasti započele su prve probne letove tzv. taksi-dronova koji bi u budućnosti trebali služiti za prijevoz putnika i teškog tereta.

U okviru Izraelske inicijative za dronove (INDI) prvi probni letovi aviotaksija započeti su u okviru dvogodišnjeg pilot-projekta koji ima cilj stvoriti nacionalnu mrežu dronova koji će se koristiti i za prijevoz putnika.

Sveukupni cilj projekta je da se putnici i teški teret prevezu s jednog mjesta na drugo te da se istovremeno smanje gužve na putevima u Izraelu. Također, projekt ima cilj poboljšanje komercijalne i javne usluge prijevoza.

"Ovo je prva inicijativa te vrste u svijetu i služi za opsežno i multidisciplinarno ispitivanje novih tehnologija, uključujući transport tereta, a kasnije i ljudi. Projekt suradnje ispituje sve aspekte uključujući i zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova", rekla je ministrica prometa Izraela Miri Regev.

Druga faza ovog izraelskog projekta započela je još u siječnju, a u razvoj infrastrukture dronova uloženo je oko 60 milijuna dolara.

"Nacionalni projekt razvoja dronova u idućem periodu planira testirati i aktivirati desetine dronova čiji bi se rad analizirao jednom tjedno. Izrael je jedan od globalnih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment koji je izveden u ponedjeljak važna je prekretnica u ovoj inicijativi", piše izraelski i24.

Kako bi se dronovi bez problema kretali zračnim prostorom, INDI planira raditi i na uspostavljanju nadzora zračnog prostora za dronove koji bi funkcionirao na sličnom principu kao već postojeća kontrola letova.

"Sistem će omogućiti da različiti tipovi dronova istovremeno lete u različite svrhe. Na tom planu djelujemo zajedno s drugim subjektima uključujući izraelske zračne snage", naveli su iz organizacije INDI, prenosi Klix.ba.

image

Izraelski dron - taxi na jednom od probnih letova

Screenshot Twitter i24
19. travanj 2024 05:23