StoryEditorOCM
ZabavaPOPULARNA DESTINACIJA

U ovom zanimljivom planinskom selu je u potpunosti zabranjeno pušenje, a za posjetiti ga se morate upisati na listu čekanja

Piše M.P.
17. siječnja 2022. - 19:58

Idilična planinska sela često su meta turista iz svih dijelova svijeta. Jedno takvo je selo Shirakawa koje broji 1.600 stanovnika, a koje je postalo toliko popularno među turistima da su vlasti morale ograničiti posjete i uvesti listu za čekanje. Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u središnjem Japanu,točnije u japanskim Alpama osim po lijepoj prirodi, selo Shirakawa je karakteristično po tradicionalnim kućama, gassho-zukuri, prepoznatljivima po slamnatim krovovima koji podsjećaju na ruke sklopljene u molitvi, objavio je Buka portal.  Skirakawa je karakteristično i po još jednoj neobičnosti, naime u selu je u potpunosti zabranjeno pušenje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svakih dvadeset godina potrebno je zamijeniti slamu na krovovima, a poseban prizor kuće stvaraju upravo zimi kada ih prekrije snijeg i u proljeće s trešnjama u cvatu. Početkom devedesetih, ovo bajkovito selo dospjelo je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine zbog čega je porastao broj turista pa je malu ruralnu zajednicu sa 1.600 stanovnika, godišnje znalo posjetiti i 2,15 milijuna turista iz svih krajeva svijeta.

Međutim, 2019. godine vlasti su odlučile ograničiti posjete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Shirakawa je ponovo probudila zanimanje kada se našla na nizozemskoj listi najodrživijih destinacija na svijetu.

Osim života u skladu s prirodom i izbjegavanja masovnog turizma Nizozemci su pohvalili stroge mjere zaštite od požara u japanskom selu. Kako se drvene kuće sa slamnatim krovovima osjetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo i nekoliko puta dnevno u toplijim danima kako bi se osigurali od požara, a u selu je i zabranjeno pušenje.

Od početka 2021. godine vlasti poduzimaju stroge mjere kako bi zaštitile mještane od pandemije, pa se turistima prije dolaska preporučuje da se upoznaju sa zabranama i pravilima, prenosi portal Buka.

19. travanj 2024 15:21