StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

WONDER WOMAN 1984 Gal Gadot opet je savršena kao superjunakinja, sve ostalo je bez šuga. Osim fascinantnog triatlona Amazonki

Piše Gabrijela Bijelić
2. siječnja 2021. - 10:35
S polugodišnjom odgodom zbog pandemije, o Božiću se na velika platna i manje ekrane putem streaming servisa HBO Max vratila Wonder Woman. Plemenita superjunakinja iz DC-ova imaginarija osvojila je publiku još 2017., a i sad, vitlajući svjetlosnim lasom, rastjeruje korona depresiju i zimski čemer. Ovaj blagdanski dar za filmofile, atipičan nastavak 'jedinice', ponovno u režiji vješte Patty Jenkins, može se pratiti i bez previše predznanja o amazonskoj ratnici, putnici kroz vrijeme.

Otvaranje filma je fascinantno, prikaz ženskog triatlona s dodatnim disciplinama na mitskom otoku Themysciri, vizualno je superiorna najava koju nažalost ne prati i ostatak radnje pozicionirane u 1984. Zašto je Wonder Woman vremenska kapsula zastala baš u dobu blokovske podijeljenosti, nuklearnog nadigravanja i telefonskih govornica nije baš jasno jer se priča o herojskoj spasiteljici svijeta mogla još bolje iznijeti u našem vremenu 5G prepasti.

Scenaristička odluka Jenkins i suradnika o uvođenju dvoje snažnih antagonista glavne superjunakinje Diane Prince alias Wonder Woman nije ispunila očekivanja. Inače izvrsnom čileanskom glumcu Pedru Pascalu (Igra prijestolja, Mandalorijanac) uloga naftaša-šarlatana nije najbolje legla. Pascalov lik imenom Max Lord, medijsko-predatorski hibrid između Donalda Trumpa i Ruperta Murdocha, neurotična je pojavnost koja gledatelja više iritira nego ispunjava zebnjom.

Sličan dojam, posebno u finalu, ostavlja i 'zloćka' Barbara Minerva (komičarka Kristen Wiig iz propalih 'Istjeričarica duhova') znanstvenica kojoj osobne frustracije prenapadno nagrde osobnost i fizički izgled. Kroz film je bez osobitog traga, kao i u prequelu uostalom, prozujao nekadašnji pilot Steve (Chris Pine), Dianina simpatija, ovom zgodom bespotrebno ugurana u tijelo drugog muškarca.

Naivno se pristupilo i artefaktu koji motivira neprijatelje glavne junakinje. Čudotvorni kamen želja koji izgledom podsjeća na požutjeli kristal modre galice ne djeluje osobito inovativno.

Ipak, kad se razgrnu svi (pod)slojevi ove eskapističke akcijske avanture, ostaju dva jaka naglaska 'dvice'. Gal Gadot savršena je kao Wonder Woman, u oklopu i bez njega. Snažna i filmična, izraelska glumica osvaja iz svakog kadra, toliko da bi i bez sporednih 'ometača' mogla sama upaliti plamičak nade u oporavak industrije blockbustera.

A tko sanja o takvom raspletu, neka pripazi što želi jer megalomanske želje, pokazala je WW 1984., mogu biti pogubne ako se počnu ostvarivati...
19. travanj 2024 03:51