StoryEditorOCM
Zabavazbog uspomena

Zavirite u stan umjetnice Tisje Kljaković Braić, naslijedila ga je od bake i djeda, malen je, ali ne planira odseliti

Piše Željka Stanković/Gloria
25. veljače 2023. - 18:43

Splitska slikarica i karikaturistica Tisja Kljaković Braić sa suprugom i kćerima Issom i Nastjom živi u stanu naslijeđenom od bake i djeda, pa iako je svjesna da je premalen za četveročlanu obitelj - zbog uspomena ga nema namjeru mijenjati.

Po stanu leti upravo vjenčani par. Nikada nisam sanjala da letim, ali zato moje ljubavnike često nosi vjetar. Njega vuče bura koja udara u crni kišobran, a ona mu se drži za nogu... pa kud ih vjetar odnese.

image
Saša Burić/Cropix

Detalj iz moje nove knjige za djecu "Pita moja mama imate li jedno jaje" koju ću izdati u studenome u izdanju Frakture. Nacrtala sam je i napisala za kuhinjskim stolom tijekom zime kako bih imala opravdanje zašto ne idem raditi u atelje.

Kad dođe zima, ne izlazim iz stana, pidžame i kućnog ogrtača. Radni kutak je oaza mog supruga Igora koji je okružen plakatima mojih izložbi i predstave, a tu je i skulptura Kućni matador, piše Gloria.

Pokraj mene je skulptura ronioca posvećena mom suprugu koji se gotovo svako jutro budi u šest i odlazi na trening ronjenja na dah.

image
Saša Burić/Cropix

U šali kažem da se odlazi ‘gušit‘, ali on se na to ljuti, jer mu je plivanje meditacija.

To me izludi, ali na povratku donese krafne. Kraj nogu leži naš pas Šunje, mješanac star šest godina koji stoički podnosi grljenje, maženje i čupanje mlađe kćeri Nastje.

Još je nije ugrizao, ali čeka se kad će.

image
Saša Burić/Cropix

Mislila sam da volim kuhati, ali sam s vremenom shvatila da to ipak nije tako. Igor je kralj u kužini. Čak je za rođendan poželio zdjelu za kuhanje. Sad je vrijeme liganja koje lovimo na našem brodu. Čuveni je Igorov crni rižoto. Dvije lignje i kila riže i ima za cijelo susjedstvo.

Dnevni boravak je postao igraonica naše dvogodišnje Nastje.

Muka je imati bijeli kauč, malo dijete i psa. Starija kći ima 13 godina i u njenu sobu je zabranjen ulaz. Boravkom osim moje kćeri dominira moja slika ‘Dirigent koji dirigira oluji‘.

19. travanj 2024 13:46