StoryEditorOCM
ZabavaPutevi postanka

Znanstvenici otkrili veliku tajnu najveće zmije na svijetu: ‘Ostali smo šokirani. Nismo očekivali ovako nešto‘

Piše dv
20. veljače 2024. - 20:07
Znanstvenici su otkrili da zelena anakonda nije jedna vrsta, nego dvije, i to genetski veoma različite. Zelena anakonda u AmazoniAfp

Najveća zmija na svijetu od nas je, čini se, skrivala veliku tajnu. Studija koja je u utorak objavljena u časopisu MDPI DIversity dokazuje kako stvorenje koje smo poznavali kao zelenu anakondu (Eunectes murinus) zapravo nije jedna vrsta, nego dvije, i to genetski veoma različite. Sve to unatoč činjenici da izgledaju toliko nalik jedna na drugu da čak ni stručnjaci nisu imali razloga posumnjati da se radi o dvije vrste.

- Genetski, razlike su masivne. Na prvi pogled neće zvučati puno kad kažem da se radi o razlici u pet i pol posto. No, imajte na umu da se mi od čimpanza razlikujemo dva posto, tako da je riječ o zaista velikoj razlici - rekao je Bryan Fry, istraživač National Geographica, biolog sa Sveučilišta Queensland u Australiji i koautor nove studije.

On i kolege prikupili su uzorke krvi i tkiva ovih zmija u Ekvadoru, Venezueli i Brazilu. Nakon pomne analize svakog detalja otkrili su kako postoji velika razlika između anakondi sa sjevera i onih s juga. Predložili su zbog toga da se zmije pronađene za sjeveru preimenuju u sjeverne zelene anakonde (Eunectes akayima), dok će se E. murinus i dalje odnositi na južne zelene anakonde.

- Nismo očekivali ovakvo što. Ostali smo šokirani i nemate pojma koliko smo se obradovali otkrivši razliku - dodao je Fry, piše National Geographic, prenosi Jutarnji list.

image

S težinom većom od 200 kilograma i zabilježenom duljinom gotovo devet metara, najveće anakonde su vjerojatno sposobne ubiti i pojesti čovjeka

Afp

Iako se možda ne čini da ovo otkriće i nije toliko važno za svijet, Fry ističe kako upravo ono može biti važno da bismo bolje razumjeli vrste i opasnosti koje im prijete. Međunarodna unija za očuvanje prirode ovih je dana klasificirala zelenu anakondu kao vrstu koja najmanje zabrinjava kada je riječ o riziku od izumiranja, ali ta se klasifikacija djelomično temelji na podacima o tome koliko je vrsta rasprostranjena.

- Ovo je otkriće važno jer novoopisana sjeverna zelena anakonda ima mnogo manji raspon od južne, a to znači da je mnogo ranjivija - kaže Fry.

S težinom većom od 200 kilograma i zabilježenom duljinom gotovo devet metara, najveće anakonde su vjerojatno sposobne ubiti i pojesti čovjeka. Međutim, takvi su incidenti pouzdano dokumentirani samo u Aziji, i to sa zmijama poznatim kao mrežasti pitoni. Činjenica da su anakonde masivni, moćni grabežljivci samo je jedan od razloga zašto te životinje nisu pobliže proučavane. Također većinu svog života provode uronjeni u mutne vode močvara, potoka i rijeka.

Međutim, možda će biti potrebno više istraživanja ove vrste da bi se razumjelo kako su sjeverna i južna zelena anakonda krenule različitim evolucijskim stazama. Uostalom, čini se da te dvije vrste koegzistiraju u Francuskoj Gvajani, čak i toliko blizu da se nalaze na suprotnim obalama rijeka, kaže Fry. Pa ipak, nema dokaza o križanju u njihovoj genetici.

image

Anakonda u Brazilu zgrabila je krokodila

Afp
25. travanj 2024 18:06