StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKA |

REAL SE VEĆ VRATIO U MADRID Tomić s Barcelonom za finale protiv najugodnijeg iznenađenja, a ne protiv prvaka!

Piše Tonči Vlašić
26. lipnja 2020. - 23:08
Barcelona je osvojila skupinu 'A' i prije zadnjeg kola, nastup u njoj zaključila dan prije raspleta u skupini 'B', koji je čekala kako bi doznala tko će drugoj skupini biti drugi, tj. protiv koga će se 'tući' za finale. Na kraju će to biti Burgos, najugodnije iznenađenje završnog turnira španjolskog prvenstva, koji se igra u Valenciji bez prisustva gledatelja.

Burgos je u prvoj utakmici dana dobio Andorru, izravnog suparnika, s 88:86 nakon što je na početku posljednje četvrtine zaostajao 10 koševa razlike, a zatim je čekao. Kad je u drugoj od tri utakmice posljednjeg 5. kola Valencija, domaćin, savladala Gran Canariju, uvjerljivo - 97:81, bilo je jasno kako je domaćin prvi, Burgos drugi, te kako Real Madrid neće obraniti naslov, kako njegova utakmica protiv Zaragoze ništa ne odlučuje. Aktualni prvak je ostao bez mogućnosti izboriti polufinale, kupi stvari i vraća se u Madrid praznih ruku. Skupo su ga koštali porazi od Burgosa i Andorre. 

Polufinala se igraju 28. lipnja, a finale dva dana poslije.

Real Madrid je nanizao do ove sezone osam nastupa u finalu doigravanja za prvaka. Od tih osam dobio je pet. Nakon 14 godina Real nije u polufinalu. Pablo Laso je trener Real Madrida od ljeta 2011. godine. Prvi put neće voditi svoju momčad u finalu. Španjolski mediji se, naravno, najviše bave ispadanjem branitelja naslova, ali i uspjehom Burgosa. Marca je 'istresla' podatak kako je proračun Burgosa oko 5 milijuna eura, a Real Madrida čak šest puta veći - 30 milijuna eura.

Ambicioznost, koncentracija i ljubav imaju mnogo puta veću težinu od puno nula na dobrom bankovnom računu – komentar je Marce na ispadanje REala, a prolaz Burgosa.

Barcelona našeg Ante Tomića, Dubrovčanin je zadnje dvije sezone kapetan sastava iz Blaugrane, zadnji put je bila prvak 2014. godine (dvojica Dubrovčana su tad slavila naslov prvaka: Tomić te Mario Hezonja) kad je u finalu dobila Real Madrid s 3:1. Istim rezultatom protiv Real Madrida 2017. je slavila Valencija, dok je zadnje dvije sezone naslov osvajao Real Madrid. Pretprošle godine je dobio s 3:1 u finalu Baskoniju, a prošle godine Barcelonu s 3:1. Burgosu je ovo treća prvoligaška sezona u povijesti. U prvoj, 2017./18., bio je 14., a prošle godine je zauzeo 11. mjesto. Sad je u polufinalu, a u trenutku prekida prvenstva zauzimao je 10. mjesto!

Real Madrid je uvjerljivo najuspješniji klub španjolskog prvenstva sa čak 35 naslova, Barcelona na drugom  mjestu ima gotovo dva puta manje (18). Samo je deset prvenstava zaključeno, a da pokal prvaka nisu podigli Real Madrid ili Barcelona.

Od tih deset Joventut je uzeo četiri, Baskonija tri, a po jedan Unicaja, Valencija i Manresa.
19. travanj 2024 06:46