StoryEditorOCM
KošarkaPALA ODLUKA |

ZAKLJUČALI EUROLIGU Želja se, barem ove godine, neće ostvariti Dubrovčaninu, kapetanu Barcelone

Piše Tonči Vlašić
25. svibnja 2020. - 15:02
Priželjkivao je Ante Tomić nastavak Eurolige.

- Želimo podići pokal Eurolige i posvetiti ga svojim navijačima. Oni to zaslužuju – rekao je prije neki dan, kad je Barcelona, čiji je kapetan od ljeta 2018., nakon 50 dana karantene nastavila s treninzima.

Tomić i ekipa su šest kola prije kraja ligaškog dijela najelitnijeg europskog klupskog natjecanja bili već osigurali nastup u doigravanju. Nakon odigranih 28 od 34 kola dijelili su drugo mjesto s Real Madridom s učinkom  - 22 pobjede i 6 poraza. Ispred je bio samo Anadolu Efes (24/4), a iza leđa CSKA na četvrtom i Maccabi na petom mjestu s učinkom 19/9, šesti je bio Panathinaikos (14/14)...

- Sadašnja ekipa je, po imenima igrača, vjerojatno najbolja od kada sam ja ovdje. Zadnjih godina smo malo toga osvojili, manje nego što ljudi očekuju od nas – istaknuo je 33-godišnji Dubrovčanin, koji je u dresu Barcelone od ljeta 2012. godine.

Tomić, koji je dva puta izabran u najbolju petorku Eurolige, a jednom bio član druge petorke sezone, tri puta je igrao na Final fouru, završnom turniru Eurolige, ali je svaki put, 2011. s Real Madridom, a 2013. i 2014. s Barcelonom zaustavljen u polufinalu.

image
Košarkaška Euroliga Anadolu Efes Barcelona Ante Tomić Istanbul foto Tonči Vlašić


Na početku sezone, nakon startne pobjede u Istanbulu protiv Efes Pilsena, bio je jasan.

- Gladni smo trofeja, ali treba biti cijelu sezonu pravi, a ne samo kad se dijele trofeji, jer treba izboriti što bolju poziciju u doigravanju - rekao je za Dubrovački vjesnik

Iako je Barcelona u tome uspjela, pozicija nositelja u četvrtfinalu je bila čvrsto u njenim rukama, smiješio se nastup na Final fouru, na kraju ništa od naslova prvaka Europe. Naime, klubovi, vlasnicima A-licenci (Barcelona, Baskonia, CSKA Moskva, Efes, Fenerbahče, Maccabi, Milano, Real Madrid, Olympiacos, Panathinaikos i Žalgiris), izglasali su danas kako se ova sezona neće završiti. Europa tako ove godine neće dobiti prvaka. Odlučeno je - tko je igrao u Euroligi u sezoni 2019./20. igrat će u njoj i u sezoni 2020./21., a nova sezona, već se zna - kreće 1. listopada. 

image
Ante Tomić (Barcelona) u Istanbulu protiv Efes Pilsena na startu sezone 2019./20. u Euroligi foto: Tonči Vlašić


- Ovo je najteža odluka koju smo morali donijeti, a donijeli smo je iz razloga koji su van naše kontrole. Bili smo primorani prije vremena zaključiti najzanimljiviju i najuspešniju sezonu u europskoj košarci. Odluka dolazi nakon dva i po mjeseca tijekom kojih su klubovi pokušavali na sve načine pronaći način da se sezona ipak završi. Zato smo zbog ove teške odluke veoma tužni. Imali smo puno motiva nastaviti sezonu, ali u ovoj situaciji smo ipak morali staviti na prvo mesto zdravlje i živote ljudi, igrača, trenera, sudaca, njihovih obitelji... - ističe se između ostalog u priopćenju Eurolige.

Hoće li se nastaviti španjolsko prvenstvo, tu su Tomić i ekipa u trenutku prekida bili vodeći, još se ne zna. Tomić je u Španjolskoj od 2010. godine. Prvo sezona i pol u dresu Real Madrida, a potom je član Barcelone. Bio je prvak Španjolske 2014., tri puta je osvajao španjolski Kupa kralja (2103., 2018. i 2019.) te jednom španjolski Superkup (2015.). Oborio je brojne rekorde kluba iz Blaugrane. Prvi je stranac u povijesti košarkaškog kluba koji je dobio čast biti kapetan! 


image
Košarkaška Euroliga Anadolu Efes Barcelona Ante Tomić Istanbul foto Tonči Vlašić
18. travanj 2024 23:28